3 tips voor een goede indeling van uw website

Een goeie en duidelijke indeling van uw website is belangrijk. Want als de indeling van uw website de bezoeker niet aanspreekt of deze niet goed begrijpt, dan bent u uw kostbare bezoeker vrijwel direct kwijt aan de concurrent.

Het succes van uw website hangt dan ook voor een deel af van hoe u uw website hebt ingedeeld. In dit artikel volgen 3 tips die u helpen voor uw website een goede indeling te maken.

1) Maak elke pagina van uw website hetzelfde

Bij het maken van een website moet u altijd in gedachten houden dat bezoekers op iedere pagina van uw website kunnen binnenkomen. Hetgeen betekent dat ze niet altijd via de homepage uw website gaan bezoeken.

webpagina voor website indeling en vormgeving

Wanneer uw website geen consistente indeling heeft, dan kan dit leiden tot verwarring bij de bezoeker. Hetgeen er meestal in resulteert dat de bezoeker uw website verlaat en dat u deze bezoeker voorgoed kwijt bent.

De enige webpagina die qua indeling enigszins af mag wijken van de rest van de webpagina's op uw website is de homepage. De functie van de homepage is de bezoeker een simpele, snel te begrijpen samenvatting geven van waar u website over gaat en op welke manier uw website de bezoeker van dienst kan zijn. Vaak vraagt dat om een iets andere indeling van deze pagina.

Voor een homepage is dat niet erg, omdat mensen eraan gewend zijn dat de homepage van een website vaak afwijkt van andere pagina's op de website.

2) Gebruik een indeling die op veel websites gebruikt wordt

Wanneer u op het internet surft en een groot aantal websites bezoekt, zullen u al snel overeenkomsten gaan opvallen. Zo zult u bijvoorbeeld zien dat de hoofdnavigatie van een website heel vaak horizontaal aan de bovenkant van de pagina wordt weergegeven.

Boven de navigatie vinden we vaak de naam en eventueel het logo van de website. Ook wordt op deze plek vaak getoond hoe er contact kan worden opgenomen met de mensen achter de website.

Ook zal het u wellicht opvallen dat veel websites eveneens over een rechterkolom beschikken, waarin nieuwe toevoegingen aan de website worden weergegeven. Of waarin vermeld wordt wat u nog meer op deze website kunt vinden. Tevens is dit voor veel websites ook de plek waarin reclame voor hun producten wordt gemaakt. Of waarin u de mogelijkheid wordt geboden om in te schrijven voor een nieuwsbrief.

Een linkerkolom wordt vooral bij grotere website ook geregeld gebruikt. In deze kolom wordt onder andere vaak een overzicht getoond van de nieuwe artikelen die onlangs op de website zijn gepubliceerd.

Het gebruik van een linkerkolom op uw website zou u dan ook alleen moeten overwegen als u van plan bent een grote website te maken, waarop u met grote regelmaat nieuwe artikelen publiceert.

Onderaan webpagina's komen we doorgaans de zogenaamde footer tegen. Hierin staat vaak nogmaals de hoofdnavigatie van de website, alsook bij wie het copyright van de inhoud van de website berust. Ook is dit de plek waar een eventuele link naar het privacy statement en de disclaimer opgenomen kan worden.

3) Neem de basisregels van het vormgeven in acht

Wanneer u de basisregels van het vormgeven niet in acht neemt, dan komt een website er al vrij snel een beetje rommelig uit te zien. Echter, door de basisregels van het vormgeven juist toe te passen, zult u al snel zien dat elementen op een website gaan kloppen.

De vier belangrijkste basisregels van vormgeven zijn:

  1. Dat horizontaal en verticaal alle onderdelen op één lijn moeten liggen.
  2. Bovendien moeten de witruimtes binnen een element voor ieder onderdeel hetzelfde zijn.
  3. En op een website moet een kleurencombinatie gebruikt worden die bij elkaar past.
  4. Zeker wanneer u veel tekst op uw website publiceert, maak er dan een gewoonte van om de tekstkleur zwart te houden en de achtergrondkleur wit.

Met de tips uit dit artikel moet het mogelijk zijn om al een hele behoorlijke indeling voor uw website te maken en deze er voor de bezoeker van uw website plezierig, duidelijk en aantrekkelijk uit te laten zien.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren

Copyright © 2017 Webwijsheid.nl

over webwijsheid contact sitemap privacy statement disclaimer