Hoe verander ik de gebuikersnaam 'admin' in Wordpress?

Bij het installeren van Wordpress wordt vaak de gebruikersnaam 'admin' behouden. Want tenslotte is dat makkelijk te onthouden. Hetgeen onder andere voorkomt dat u straks niet meer weet welke gebruikersnaam u gebruikt voor uw Wordpress website.

Echter, internetcriminelen weten ook dat heel veel gebruikers van Wordpress 'admin' als gebruikersnaam hanteren. En dat wanneer ze zich toegang tot uw Wordpress website weten te verschaffen, ze alles met uw website kunnen doen wat ze maar willen.

Voorkom dat u uw website kwijtraakt

Tenslotte geeft de gebruikersnaam 'admin' en het bijhorende wachtwoord niet alleen toegang tot uw Wordpress website, maar tevens alle beheersrechten. Wat zou kunnen betekenen dat internetcriminelen niet alleen uw website en de inhoud van uw website kunnen veranderen, maar er tevens voor kunnen zorgen dat u geen toegang meer kunt krijgen tot uw eigen website.

Iets waar u lange tijd met hart en ziel aan gewerkt hebt, zou dan ook zomaar in één klap weg kunnen zijn. En overgenomen kunnen zijn door een stel internetcriminelen die dingen met uw website doen waar u zogezegd niet vrolijk van wordt.

En dat allemaal omdat u er ooit ergens voor hebt gekozen om de voorgestelde gebruikersnaam 'admin' maar te blijven gebruiken omdat het makkelijk is.

Helaas zijn internetcriminelen hiervan op de hoogte. En door de wereldwijde populariteit van Wordpress, wordt het interessant iets te verzinnen waardoor het inbreken op Wordpress websites die 'admin' als gebruikersnaam gebruiken te vergemakkelijken en ze geautomatiseerd op te sporen.

Hierdoor wordt de kans dat er vroeg of laat op uw Wordpress website wordt ingebroken aanzienlijk. En is het verstandig maatregelen te treffen.

De gebruikersnaam 'admin' veranderen

Omdat de gebruikeraccount met de naam 'admin' alle rechten heeft binnen Wordpress, kan deze niet zomaar even verwijderd worden. Ook kan niet zomaar even de naam van dit gebruikersaccount veranderd worden. Dit is onder andere gedaan om ongelukken te voorkomen. En om te voorkomen dat uw website op een één of andere manier onbruikbaar wordt.

Om het gebruikersaccount 'admin' dan ook te kunnen verwijderen, moet als eerste een nieuw gebruikersaccount met beheersrechten worden aangemaakt in Wordpress. Dit gaat als volgt:

  1. Log op de gebruikelijke wijze in, in Wordpress.
  2. Maak een back-up van je website en database.
  3. Kies in het linkermenu in Wordpress de optie Gebruikers, Nieuwe toevoegen.
  4. Vul alle gegevens die gevraagd worden in en geef de nieuwe gebruiker als rol: Beheerder.
  5. Klik vervolgens op de knop 'Nieuwe gebruiker toevoegen'

Log vervolgens uit en log opnieuw in op Wordpress. Maar nu met het nieuwe account. Kies vervolgens de menuoptie Gebruikers, Alle gebruikers.

Wordpress zal u nu een overzicht laten zien van alle gebruikersaccounts van uw Wordpress website.

Selecteer uit deze lijst de gebruiker met de naam 'Admin'. Kies vervolgens de actie 'Verwijderen' en klik vervolgens op de knop 'Uitvoeren'. Wordpress zal vervolgens vragen of alle inhoud gemaakt door de gebruiker 'admin' overgedragen moet worden aan de nieuwe gebruiker. Kies hier voor 'Ja'.

Vervolgens zal de gebruiker 'admin' verwijderd worden en wordt de nieuwe account waarmee u nu ingelogd bent op uw Wordpress website de nieuwe eigenaar van alle inhoud van uw website. Deze inhoud kunt u dan ook op alle manieren bewerken zoals u dat voorheen ook kon met uw 'admin' account.

Op deze manier is het gebruikersaccount met de naam 'admin' uit uw Wordpress website verwijderd en hebt u de kans dat er ingebroken kan worden op uw Wordpress website drastisch verminderd.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren

Copyright © 2017 Webwijsheid.nl

over webwijsheid contact sitemap privacy statement disclaimer