Hoe kies ik een goede domeinnaam?

Als je serieuze plannen hebt met je website dan hoort daar een goede domeinnaam bij. De domeinnaam is de naam waarmee je website op internet benaderd kan worden. Google.nl is een voorbeeld van een domeinnaam. Eén die vrijwel iedereen kent.

Maar hoe kies je nou een goede domeinnaam voor jouw website? Een naam die alles vertelt over de inhoud van jouw website en die ook nog eens makkelijk te onthouden is?

Wat is een domeinnaam

Als je nog maar net begonnen bent met je verdiepen in het maken van een website, dan weet je wellicht nog niet wat een domeinnaam precies is, of je hem nodig hebt en waarom het hebben van een geschikte domeinnaam zo belangrijk is.

Internet is niet meer en niet minder dan een enorm computernetwerk dat zich over de hele wereld uitstrekt. Een computernetwerk ook waarvan niemand precies weet hoeveel computers er met dit netwerk verbonden zijn.

Wat we wel weten is dat elke computer die met internet verbonden is een uniek nummer toegewezen krijgt. Via dit nummer kan iedere computer in het netwerk met iedere andere computer in het netwerk communiceren. Dit unieke nummer wordt een IP-adres genoemd.

Wij mensen zijn alleen niet heel erg goed in het onthouden van grote hoeveelheden cijfers. Dus werd er voor het benaderen van websites op internet iets bedacht wat een mens eenvoudiger onthoudt, namelijk een naam. Zo ontstond de domeinnaam.

Iedere geregistreerde domeinnaam wordt gekoppeld aan het IP-adres van de computer waarop de website zich bevindt. Op deze manier komen we altijd netjes op de website terecht waarvan we de domeinnaam intypen in onze webbrowser.

Iedere domeinnaam bestaat uit twee delen. De eigenlijke domeinnaam de we zelf verzinnen plus een achtervoegsel ofwel de extensie. De extensie van een domeinnaam kan van alles zijn. In Nederland zijn de bekendste achtervoegsels .nl en .com.

De extensie .nl wordt gebruikt wanneer de website zich in Nederland bevindt en de inhoud ervan in het Nederlands geschreven is. Voor de domeinnaamextensie .com kun je kiezen wanneer je besluit om een website in het Engels te gaan maken.

Hier in Nederland gaan de meeste mensen er begrijpelijkerwijs vanuit dat je achter elke domeinnaam .nl moet intypen. Kies bij voorkeur dan ook een domeinnaam die nog vrij is met de extensie .nl.

Wat is belangrijk aan een domeinnaam?

Het meest belangrijke aan een domeinnaam is zonder meer dat de domeinnaam van jou is. Want hoe langer een domeinnaam in gebruik is, en gekoppeld is aan een website die Google’s vertrouwen verdiend heeft, hoe betrouwbaarder de domeinnaam door Google gevonden wordt.

Betrouwbaarheid verdien je niet zomaar bij Google. Daar gaan meestal jaren aan werk aan je website aan vooraf. Maar wanneer je je werk goed doet, dan wordt dat door Google vanzelfsprekend beloond met een goede positie in de zoekresultaten.

Een domeinnaam heb je dan ook absoluut nodig voor je website. Temeer omdat een domeinnaam als het ware verankerd zit aan je website. Zonder domeinnaam is je website namelijk niets waard en andersom ook niet. Dat maakt het des te belangrijker dat de domeinnaam die je kiest van jou is.

Tevens is belangrijk aan een domeinnaam dat:

  • De domeinnaam goed te onthouden is.
  • De domeinnaam makkelijk uit te spreken is.
  • Hij niet te lang is.
  • De naam niet teveel lijkt op die van een reeds gerenommeerde website.
  • De naam niet per ongeluk verkeerde associaties oproept of verkeerd geïnterpreteerd wordt.
  • Hij makkelijk te spellen is.
  • De domeinnaam beschrijft waar de website over gaat.
  • De naam bij voorkeur de belangrijkste zoekwoorden voor je website bevatten.

Als je bij het kiezen van een domeinnaam alles wat belangrijk is meeneemt, dan heb je straks een enorm sterke domeinnaam waar je plezier van zult hebben zolang je de website hebt.

Waar vind je inspiratie voor het verzinnen van een domeinnaam?

Een goede domeinnaam voor je website kiezen is niet altijd een even makkelijke opgave. Maar het wordt al een stuk eenvoudiger wanneer je precies weet waar je website over gaat.

Laten we mijn (deze) website als voorbeeld nemen.

De website gaat zoals je wellicht reeds ontdekt hebt over:

  • Hoe een website maken moet.
  • Hoe je goede inhoud, ofwel webcontent, maakt voor je website.
  • Gevonden worden in Google.
  • Hoe je geld kunt verdienen met je website.

Kortom, webwijsheid.nl gaat over iets doen op het web, ofwel internet, waar anderen baat bij kunnen hebben. Kennis en ervaring delen op het web waar anderen wat aan hebben zou je kunnen beschouwen als: jouw wijsheden met anderen delen.

Dit was min of meer de gedachtegang waarmee ik op de domeinnaam webwijsheid.nl kwam.

Inspiratie voor het verzinnen van een domeinnaam kun je ook halen uit het zoeken op internet naar ‘concurrenten’ van je website, zowel nationaal als internationaal. Bekijk wat je mooi vindt, wat je aanspreekt en wat geniaal gevonden is.

Inspiratie kun je tevens halen uit het simpelweg spelen met:

  1. Het onderwerp van je website.
  2. Het product dat je van plan bent aan te bieden op je website.
  3. De dienst die je van plan bent aan te bieden op je website.
  4. De zoekopdracht waarop je graag gevonden zou willen worden in Google.
  5. De inhoud van je website beschrijven in zo min mogelijk woorden.
  6. Werkwoorden die je kunt combineren met je product of dienst.
  7. Woordassociaties die op het onderwerp van je website slaan.
  8. Synoniemen.
  9. Meervouden
  10. Een andere taal

Een handige tip bij het kiezen van een domeinnaam die ik je bovendien wil meegeven is: neem de tijd voor het verzinnen van een domeinnaam en schrijf echt alles wat je verzint op. Mijn ervaring is dat het na kunnen lezen van wat ik opschrijf me heel vaak weer op andere ideeën brengt.

Hoe weet ik of een domeinnaam al bestaat?

Helaas zal veel van wat je verzint al verzonnen zijn door iemand anders en geregistreerd zijn als domeinnaam. Het is daarom raadzaam om een aantal domeinnamen te verzinnen en te kiezen.

Als je serieus bezig bent met je website dan is het zoals gezegd raadzaam om een domeinnaam te kiezen waarvan de extensie .nl nog beschikbaar is. Controleren of een .nl domeinnaam nog beschikbaar is gaat het makkelijkst via de website van SIDN.

SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De SIDN is de beheerder van het .nl-domein en regelt alles wat met het registreren van .nl-domeinen te maken heeft.

Op de website van de SIDN kun je direct de door jou gekozen domeinnaam invoeren. Je krijgt dan meteen te zien of de door jou gekozen domeinnaam nog beschikbaar is. Als dat zo is dan kun je jouw domeinnaam direct registreren bij een van de bij de SIDN aangesloten registrars.

De registrar, vaak een hostingbedrijf, fungeert als tussenpersoon die voor jou het contact met de SIDN onderhoudt en die alles regelt omtrent de door jou gekozen .nl-domeinnaam.

Dat betekent inderdaad dat het slim is om eerst een hostingbedrijf voor je website te kiezen alvorens je een domeinnaam registreert. Temeer omdat een hostingbedrijf direct de domeinnaam die je kiest registreert voor je bij het aanmaken van het hostingaccount dat je bij het hostingbedrijf hebt afgenomen.

Er komt nog best wat kijken bij het kiezen van een domeinnaam zoals je ziet. Het is dan ook goed, dat je jezelf afvraagt hoe je een goede domeinnaam voor je website kiest. Want zoals gezegd: Een domeinnaam zorgvuldig kiezen is belangrijk omdat de domeinnaam voor altijd verankerd zit aan je website.

Dat maakt het raadzaam om de tijd te nemen voor het kiezen van een domeinnaam, zodat je tot een weloverwogen keuze komt die past bij wat je met je website van plan bent.

Gerelateerd