Hoe gaat een domeinnaam koppelen in zijn werk?

Wellicht heb je je ook wel eens afgevraagd hoe een domeinnaam koppelen aan je website in zijn werk gaat. Want een domeinnaam registreren doe je tenslotte met de bedoeling om mensen je website eenvoudig te kunnen laten vinden.

Een goede domeinnaam is een naam die eenvoudig te onthouden is en tevens een naam is die de inhoud van de website weergeeft. Maar uiteraard heeft het hebben van een domeinnaam voor je website pas zin als het koppelen van de domeinnaam aan je website juist is uitgevoerd.

Hoe werkt het koppelen van een domeinnaam

Iedere computer die met internet verbonden is, kan benaderd worden via een nummer dat IP-adres wordt genoemd. Een IP-adres kan bestaan uit twaalf cijfers. Een nummer dat bestaat uit twaalf cijfers is niet echt gemakkelijk te onthouden. De oplossing voor dit probleem werd door de ontwikkelaars van het internet gevonden in het geven van een naam aan een IP-adres.

Namen die verwijzen naar een IP-adres op het internet worden domeinnamen genoemd. In grote databases, DNS-servers genaamd die tevens via het internet te benaderen zijn, wordt bijgehouden welke domeinnaam naar welk IP-adres verwijst.

Dus zodra je een domeinnaam, bijvoorbeeld www.webwijsheid.nl, invoert in de adresbalk van je browser, dan zoekt je webbrowser contact met de DNS-server van je internetprovider. De server bekijkt vervolgens welk IP-adres hoort bij de ingevoerde domeinnaam. Zodra het bijbehorende IP-adres gevonden is, krijgt je de website te zien die op de computer staat waarnaar het IP-adres verwijst.

Je domeinnaam naar je website laten verwijzen

Het laten verwijzen van een domeinnaam naar een website wordt doorgaans uitgevoerd door je hosting provider. Wanneer je een hosting provider vraagt je website te hosten, dan gebeurt er weinig anders dan dat je website op een computer geplaatst wordt die via internet bereikbaar is doormiddel van een webbrowser. Zoals bijvoorbeeld Microsoft Edge en Google Chrome.

Wanneer je je website laat hosten, dan huur je kort gezegd ruimte op de harde schijf van een computer die via internet bereikbaar is. Bij de hosting provider waar je deze schijfruimte ofwel webruimte huurt, kunt je doorgaans direct ook een domeinnaam laten registreren.

De hosting provider zal er vervolgens voor zorgen dat de door jou gevraagde domeinnaam niet alleen geregistreerd wordt, maar zal tevens zorg dragen voor het verwijzen van de domeinnaam naar je website. Met andere woorden: de hosting provider zorgt ervoor dat bij alle DNS-servers op het internet bekend wordt onder welk IP-adres je website te bereiken is en welke domeinnaam naar dat IP-adres verwijst.

Mocht je nu al eerder eens bij een andere hosting provider een domeinnaam hebben geregistreerd, dan kun je je huidige hosting provider vragen deze domeinnaam voor je te verhuizen. Het verhuizen van een domeinnaam houdt in dat je huidige provider ervoor zorgt dat de domeinnaam naar het huidige IP-adres verwijst waaronder je website is ondergebracht.

Sommige hosting providers bieden je de mogelijkheid zelf je domeinnamen te beheren. Via een web interface kun je dan zelf een domeinnaam koppelen aan een website. Doorgaans wordt dan een bestandje met de naam .htaccess gecreëerd dat in de root, ofwel de hoofdmap, van je webruimte geplaatst moet worden.

Wanneer je op deze manier een domeinnaam gaat koppelen aan een website, of meerdere domeinnamen gaat koppelen aan meerdere websites, dan verwijzen meerdere domeinnamen naar hetzelfde IP-adres. Het bestandje .htaccess is dan nodig om ervoor te zorgen dat de juiste website in de browser van de bezoeker wordt getoond.

Gerelateerd