Hoe gaat een domeinnaam koppelen aan uw website in zijn werk

Wellicht hebt u zich ook wel eens afgevraagd hoe een domeinnaam koppelen aan uw website in zijn werk gaat. Want een domeinnaam registreren doet u tenslotte met de bedoeling dat mensen uw website eenvoudig kunnen vinden.

Een goede domeinnaam is een naam die eenvoudig te onthouden is en tevens een naam is die de inhoud van de website weergeeft. Maar uiteraard heeft het hebben van een domeinnaam voor uw website pas zin als het koppelen van de domeinnaam aan uw website juist is uitgevoerd.

Hoe werkt het koppelen van een domeinnaam

Iedere computer die met internet verbonden is, kan benaderd worden via een nummer dat IP-adres wordt genoemd. Een IP-adres kan bestaan uit twaalf cijfers. Een nummer dat bestaat uit twaalf cijfers is niet echt gemakkelijk te onthouden. De oplossing voor dit probleem werd door de ontwikkelaars van het internet gevonden in het geven van een naam aan een IP-adres.

Namen die verwijzen naar een IP-adres op het internet worden domeinnamen genoemd. In grote databases, DNS-servers genaamd die tevens via het internet te benaderen zijn, wordt bijgehouden welke domeinnaam naar welk IP-adres verwijst.

Dus zodra u een domeinnaam, bijvoorbeeld www.webwijsheid.nl, invoert in de adresbalk van uw browser, dan zoekt uw webbrowser contact met de DNS-server van uw internetprovider. De server bekijkt vervolgens welk IP-adres hoort bij de ingevoerde domeinnaam. Zodra het bijbehorende IP-adres gevonden is, krijgt u de website te zien die op de computer staat waarnaar het IP-adres verwijst.

Uw domeinnaam naar uw website laten verwijzen

Het laten verwijzen van een domeinnaam naar een website wordt doorgaans uitgevoerd door uw hosting provider. Wanneer u een hosting provider vraagt uw website te hosten, dan gebeurt er weinig anders dan dat uw website op een computer geplaatst wordt die via internet bereikbaar is doormiddel van een webbrowser. Zoals bijvoorbeeld Internet Explorer en Mozilla Firefox.

Wanneer u uw website laat hosten, dan huurt u kort gezegd ruimte op de harde schijf van een computer die via internet bereikbaar is. Bij de hosting provider waar u deze schijfruimte ofwel webruimte huurt, kunt u doorgaans direct ook een domeinnaam laten registreren.

De hosting provider zal er vervolgens voor zorgen dat de door u gevraagde domeinnaam niet alleen geregistreerd wordt, maar zal tevens zorg dragen voor het verwijzen van de domeinnaam naar uw website. Met andere woorden: de hosting provider zorgt ervoor dat bij alle DNS-servers op het internet bekend wordt onder welk IP-adres uw website te bereiken is en welke domeinnaam naar dat IP-adres verwijst.

Mocht u nu al eerder eens bij een andere hosting provider een domeinnaam hebben geregistreerd, dan kunt u uw huidige hosting provider vragen deze domeinnaam voor u te verhuizen. Het verhuizen van een domeinnaam houdt in dat uw huidige provider ervoor zorgt dat de domeinnaam naar het huidige IP-adres verwijst waaronder uw website is ondergebracht.

Sommige hosting providers bieden u de mogelijkheid zelf uw domeinnamen te beheren. Via een web interface kunt u dan zelf een domeinnaam koppelen aan een website. Doorgaans wordt dan een bestandje met de naam .htaccess gecreŽerd dat in de root, ofwel de hoofdmap, van uw webruimte geplaatst moet worden.

Wanneer u op deze manier een domeinnaam gaat koppelen aan een website, of meerdere domeinnamen gaat koppelen aan meerdere websites, dan verwijzen meerdere domeinnamen naar hetzelfde IP-adres. Het bestandje .htaccess is dan nodig om ervoor te zorgen dat de juiste website in de browser van de bezoeker wordt getoond.

Gerelateerd