Hoe begin ik een webwinkel?

Iedereen die een webwinkel start heeft zichzelf dezelfde vraag gesteld:"Hoe begin ik een webwinkel? ". Een hele belangrijke vraag overigens. Want een webwinkel beginnen is niet zomaar wat, als u van plan bent er geld mee te gaan verdienen.

Wat u gaat doen is een winkel openen. Alleen dan niet in het dorp of de stad waar u woont, maar op internet. En dat is eigenlijk het enige verschil. Want ook in webwinkel komen de klanten niet vanzelf. Dus ook op internet zult u mensen moeten laten weten dat u bestaat en moet u mensen verleiden om uw product te kopen.

Verzin een goed product voordat u een webwinkel start

De eigenlijke webwinkel maken is maar een klein onderdeel en ook het makkelijkste onderdeel van het beginnen van een webwinkel. Voor veel mensen die denken over de start van een webwinkel is dat juist vaak de grootste valkuil. Want een webwinkel starten lijkt zo eenvoudig.

Ook bedrijven die webwinkel software aanbieden, zullen u stuk voor stuk vertellen dat een webwinkel beginnen met hun software een peulenschil is. Maar het is zuur als u na vele uren arbeid om de webwinkel te maken moet ontdekken dat niemand in uw product ge´nteresseerd lijkt.

Want niet elk product is namelijk even geschikt om op internet te verkopen. Producten die bijvoorbeeld een hoge waarde vertegenwoordigen of producten de menig persoon eerst uitvoerig wil kunnen bekijken voordat ze het kopen, zijn niet heel geschikt om via een webwinkel te verkopen.

De meeste echt succesvolle webwinkels richten zich veelal op een klein gebiedje binnen een grote populaire reeds bestaande productgroep. Een razend populaire productgroep is bijvoorbeeld de computer. Een webwinkel die zich alleen richt op allerhande computermuizen, van de meest simpele tot de meest exotische computermuis, zou best succesvol kunnen zijn. Mits dat nog niet eerder verzonnen was.

Heel veel van dit soort niches zijn sinds het ontstaan van de webwinkel namelijk al bedacht. Wanneer u nu een succesvolle webwinkel wilt opzetten is het aan u een niche te verzinnen waar onder mensen best heel veel behoefte aan is, iets wat mensen ook wel kennen, maar wat niet even op iedere straathoek te bemachtigen valt.

Bouw uw webwinkel rond het product dat u verkoopt

Ieder product heeft zijn eigen look en feel en zijn eigen manier van presenteren nodig. Wanneer u een vernuftig technisch product verkoopt in uw webwinkel, dan hoort daar een uitstraling bij die aansluit bij dat product. Want wanneer mensen het gevoel krijgen in een webwinkel te zijn beland die babykleertjes verkoopt, dan heeft dat geen gunstige gevolgen voor de verkoopresultaten van uw vernuftig technisch product.

Op internet zijn mensen ongeduldig. Wanneer ze uw webwinkel bezoeken, moet in ÚÚn oogopslag duidelijk zijn dat uw webwinkel het product verkoopt waar ze naar op zoek zijn. Zodra daar ook maar de geringste twijfel over ontstaat, bent u uw potentiŰle klant kwijt.

Een tweede valkuil voor iemand die een webwinkel start is vaak, dat de webwinkel zo ontworpen wordt, zoals men dat zelf leuk vindt. Maar vergeet nooit dat de webwinkel weliswaar vàn u is, maar nooit vòòr u. U begint een webwinkel om iets te verkopen aan anderen. Dus de webwinkel gaat u maken voor anderen. Tijdens het ontwerpen en maken van de webwinkel moet u dan ook als het ware op de stoel gaan zitten van de mensen die u uw product graag wilt verkopen. Wat zijn hun wensen? Wat zijn hun behoeften? Hoe winkelen zij het prettigst? Wat geeft hun het vertrouwen om te kopen?

Pas als u die vragen goed kunt beantwoorden, bent u in staat een webwinkel te beginnen die een succes zou kunnen worden. Want een webwinkel is pas een succes en brengt pas geld in het laatje als de bezoeker van uw winkel vertrouwen heeft in u, uw product en uw webwinkel.

Het antwoord op de vraag "Hoe begin ik een webwinkel?" is samengevat dan ook eigenlijk: Denk eerst na over een product dat geschikt is voor verkoop via een webwinkel. Denk vervolgens na over welke mensen ge´nteresseerd zouden kunnen zijn in dat product en hoe het product vervolgens het best gepresenteerd kan worden om van de ge´nteresseerde kijker een koper te maken.

Gerelateerd