Hoe belangrijk is een commerciŽle domeinnaam?

Voor iedere website die op internet gepubliceerd wordt, is een domeinnaam nodig om de website inderdaad ook te kunnen bezoeken. Een domeinnaam kunt u aanvragen, claimen en kopen bij ieder bedrijf dat zich bezighoudt met het hosten van websites. Mits de door u gewenste domeinnaam nog vrij is.

Maar hoe belangrijk is een domeinnaam nu eigenlijk echt, zeker voor commerciŽle doeleinden? En hoe zit het nou met de commerciŽle domeinnaam, het .com domein?

Kies voor een unieke makkelijk te onthouden domeinnaam

Wanneer u uw website voor commerciŽle doeleinden op internet publiceert, dan is een makkelijk te onthouden domeinnaam verzinnen, die tevens weergeeft waar de website over gaat, ťťn van de belangrijkste dingen die u te doen staan.

Veel ondernemers kiezen een domeinnaam die gelijk is aan hun bedrijfsnaam. Dus wanneer het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven onder de naam 'Snackbar Kareltje' dan is het heel voor de hand liggend dat de ondernemer als domeinnaam kiest 'snackbarkareltje.nl'.

En dit is een goede domeinnaam voor een website die gaat over Snackbar Kareltje. Want iedereen die de naam 'Snackbar Kareltje' ergens is tegengekomen en meer wil weten over deze snackbar, zal het intypen van 'snackbarkareltje.nl' in de adresbalk van de webbrowser als ťťn van de eerste dingen proberen om snackbar Kareltje te vinden op het internet.

Wat echter meer dan eens voorkomt is, dat er gekozen wordt voor een domeinnaam waar tussen de woorden een liggend streepje geplaatst is, zodat een domeinnaam er bijvoorbeeld als volgt uit komt te zien: snackbar-kareltje.nl. Vaak wordt besloten een domeinnaam te voorzien van liggende streepjes omdat de domeinnaam zonder liggende streepjes al in het bezit van iemand anders.

Deze oplossing is echter niet aan te raden omdat een domeinnaam vaker niet dan wel goed gelezen wordt. Met als gevolg dat met het intypen van de domeinnaam het liggende streepje vergeten wordt en een potentiŽle bezoeker dus in ieder geval niet op uw website terechtkomt. Maar wellicht bij uw concurrent, die de domeinnaam zonder liggend streepje bezit.

Beter is te proberen de eigenaar van de domeinnaam te achterhalen en vragen of u de domeinnaam kunt kopen. Want het komt wel eens voor dat een domeinnaam weliswaar geregistreerd is, maar niet gebruikt wordt. Via de website sidn.nl kunt u Nederlandse domeinnamen checken op eigenaar. Via de website whois.com kunt u hetzelfde doen voor internationale domeinnamen.

Mocht dit niets opleveren, dan kunt u altijd nog proberen een domeinnaam te verzinnen voor uw website die duidelijk weergeeft wat de specialiteit is van uw bedrijf of website en waarmee u zich duidelijk onderscheidt van anderen die hetzelfde product of dezelfde dienst leveren. Of soortgelijke informatie geven.

Het commerciŽle domein .com

Als we de beschrijving van het toplevel domein .com bekijken dan zien we dat dit domein bedoeld is voor commerciŽle websites. Het domein .com wordt dan ook veel gebruikt in een commerciŽle domeinnaam.

Echter, als u een Nederlands bedrijf hebt en uw bedrijf zich op de Nederlandse markt richt dan is het niet verstandig om voor uw website alleen een commerciŽle domeinnaam met de toevoeging .com te registreren.

De reden hiervoor is wederom, domeinnamen worden vaak slecht gelezen en onthouden, dus veel mensen die op zoek zijn naar uw website zullen bijna automatisch '.nl' achter uw domeinnaam intypen. En wederom komen ze dan niet uw website terecht, maar ergens anders.

Een domeinnaam met het commerciŽle domein .com registreren naast een domeinnaam met het Nederlandse domein .nl is echter altijd een verstandig besluit. Zeker wanneer u ook buiten de landsgrenzen zaken wilt gaan doen met uw bedrijf en om te voorkomen dat een concurrent ermee aan de haal gaat.

U kunt het bedrijf dat uw website host dan vervolgens vragen of ze beide domeinnamen aan uw website willen koppelen. Iemand die uw website wil bezoeken, komt dan via ťťn van uw domeinnamen in ieder geval altijd op uw website terecht.

Hoe belangrijk het hebben van een commerciële domeinnaam echt is, hangt vooral af van het doel waarmee u de website maakt. Wanneer een website een belangrijke bron van inkomsten is, dan is het belang van het registreren van een commerciële domeinnaam uiteraard groter dan wanneer dat niet het geval is.

Gerelateerd