Hoe installeer ik Wordpress?

Hoe installeer ik Wordpress? Een makkelijk te beantwoorden vraag wanneer u enige kennis hebt van wat een website nu eigenlijk is. En van wat er allemaal nodig is om ervoor te zorgen dat uw website op het internet te zien is. Want om Wordpress te kunnen installeren krijgt u met dingen te maken als: domeinnaam, webserver, MySQL-database en ftp-software.

Wanneer u echter geen idee hebt wat dit allemaal betekent, dan is er nog geen man overboord. De handigste optie voor u is in zo'n geval een webhosting bedrijf te vinden die Wordpress als optie bij een hosting pakket aanbiedt. Een voorbeeld van zo'n webhost is Yourhosting. Eén van de grootste en betrouwbaarste hostingbedrijven van Nederland.

Wordpress handmatig installeren

Echter, als u al eens wat met een website geprobeerd hebt en u weet wat er bedoeld wordt met de eerder genoemde termen, dan is het installeren van Wordpress op uw eigen webserver bijna kinderlijk eenvoudig te noemen.

Om Wordpress handmatig te kunnen installeren hebt u het volgende nodig:

 • Een domeinnaam
 • Toegang tot een stukje webserver die PHP ondersteunt en tenminste één MySQL -database ter beschikking stelt
 • Ftp-software geïnstalleerd op uw computer en klaar voor gebruik

Wanneer u bij een webhosting provider, zoals bijvoorbeeld Yourhosting, een hostingpakket afneemt dan hebt u doorgaans al beschikking over alle benodigde onderdelen, behalve dan uiteraard de ftp-software op uw computer.

Ftp-software hebt u nodig om bestanden die op uw computer staan te kopiëren naar het stukje webserver dat u huurt bij een hosting provider. En zodra deze bestanden op uw stukje webserver staan, zijn ze via een internet browser zoals Internet Explorer of Google Chrome op internet te bekijken.

Dit is dan ook precies hoe u begint met het installeren van Wordpress. Het handmatig installeren van Wordpress gaat als volgt:

 1. Allereerst gaat u naar het webadres: http://nl.wordpress.org/, om de Nederlandse versie van Wordpress te downloaden.
 2. Zodra het bestand 'wordpress-x.x.xx-nl_NL.zip' in de map Downloads van uw computer staat, pakt u dit zip-bestand uit door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand en in het geopende snelmenu te kiezen voor de menu-optie 'Alles uitpakken'. Laat Windows het zip-bestand uitpakken op een plek die straks makkelijk is terug te vinden.
 3. Als u nog geen ftp-software hebt, dan kunt die downloaden op: https://filezilla-project.org/. Filezilla is gratis Open Source ftp-software, bedoeld om bestanden naar uw webserver up te loaden, ofwel te kopiëren.
 4. Start te ftp-software en zorg dat u de gegevens bij de hand hebt die u nodig hebt om via ftp verbinding te maken met uw webserver. Deze hebt u van uw hosting provider gekregen. Vaak wordt dit 'gegevens voor ftp toegang' genoemd.
 5. Zodra u via Filezilla verbinding hebt gemaakt met uw webserver dan zullen in Filezilla de mappen getoond worden die op uw webserver staan. De map met daarin het woord 'public' verwerkt, is doorgaans de map waarin u de bestanden moet plaatsen waarvan u wilt dat deze op internet zichtbaar zijn. Uiteraard wilt u dat uw installatie van Wordpress zichtbaar wordt op het internet. Sleep dan ook alle bestanden uit het zojuist uitgepakte zip-bestand 'wordpress-x.x.xx-nl_NL.zip' van uw computer naar de juiste map op uw webserver.
 6. installatie Wordpress naar webserver kopieren
 7. Voordat u Wordpress kunt gaan installeren moet u eerst een MySQL-database aanmaken. Doorgaans biedt een hosting provider via iets als 'Mijn account' u een beheersomgeving waarin u onder andere een MySQL-database kunt aanmaken. Maak hier een database aan en schrijf de naam van de database en de inloggegevens voor de database op. Deze gegevens hebt u dadelijk nodig bij het installeren van Wordpress.
 8. Start nu uw webbrowser en type uw domeinnaam in, in de adresbalk van de webbrowser. Nadat u op de Enter-toets hebt gedrukt zal het eerste scherm van de installatieprocedure van Wordpress in uw browservenster verschijnen. Volg de instructies die u door Wordpress gegeven worden nauwkeurig om de installatie van Wordpress op uw webserver te voltooien.

Inbraak op uw Wordpress installatie voorkomen

Tijdens het installeren van Wordpress zal er om een aantal gegevens gevraagd worden, waaronder de gegevens van de MySQL-database. Maar tevens wordt u gevraagd een gebruikersnaam op te geven waarmee u straks inlogt in uw Wordpress. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw artikel wilt toevoegen aan uw website.

Standaard wordt hier de naam 'admin' weergegeven. Veel Wordpress gebruikers kiezen ervoor om deze naam te laten staan en te gebruiken. Onder andere omdat het makkelijk te onthouden is.

Helaas weten internetcriminelen ook dat veel gebruikers van Wordpress 'admin' als gebruikersnaam gebruiken. Dit maakt het inbreken op jouw Wordpress een stuk eenvoudiger omdat er dan alleen nog maar een wachtwoord gekraakt hoeft te worden.

Internetcriminelen hebben dan ook software ontwikkeld die Wordpress websites opspoort die 'admin' als gebruikersnaam gebruiken.

Inbreken op uw Wordpress website kunt u eenvoudig voorkomen door een niet makkelijk te raden gebruikersnaam te hanteren en een sterk wachtwoord te verzinnen.

Hiermee is het installeren van Wordpress voltooid en kunt u beginnen met het toevoegen van inhoud op uw website. U ziet, het antwoord op de vraag "Hoe installeer ik Wordpress?" is redelijk eenvoudig. U hebt er slechts een klein beetje kennis van websites voor nodig.

Gerelateerd