Hoe installeer ik Wordpress?

Hoe installeer ik Wordpress? Een makkelijk te beantwoorden vraag wanneer je enige kennis hebt van wat een website nu eigenlijk is. En van wat er allemaal nodig is om ervoor te zorgen dat je website op het internet te zien is. Want om Wordpress te kunnen installeren krijg je met dingen te maken als: domeinnaam, webserver, MySQL-database en ftp-software.

Wanneer je echter geen idee hebt wat dit allemaal betekent, dan is er nog geen man overboord. De handigste optie voor je is in zo'n geval ome een webhosting bedrijf te vinden die Wordpress als optie bij een hosting pakket aanbiedt. Een voorbeeld van zo'n webhost is Yourhosting. Eén van de grootste en betrouwbaarste hostingbedrijven van Nederland.

Wordpress handmatig installeren

Echter, als je al eens wat met een website geprobeerd hebt en je weet wat er bedoeld wordt met de eerder genoemde termen, dan is het installeren van Wordpress op je eigen webserver relatief eenvoudig.

Om Wordpress handmatig te kunnen installeren heb je het volgende nodig:

 • Een domeinnaam
 • Toegang tot een stukje webserver die PHP ondersteunt en tenminste één MySQL-database ter beschikking stelt
 • Ftp-software geïnstalleerd op je computer en klaar voor gebruik

Wanneer je bij een webhosting provider, zoals bijvoorbeeld Yourhosting, een hostingpakket afneemt dan heb je doorgaans al beschikking over alle benodigde onderdelen, behalve dan uiteraard de ftp-software op je computer.

Ftp-software heb je nodig om bestanden die op je computer staan te kopiëren naar het stukje webserver dat je huurt bij een hosting provider. En zodra deze bestanden op je stukje webserver staan, zijn ze via een internet browser zoals Microsoft Edge of Google Chrome op internet te bekijken.

Dit is dan ook precies hoe je begint met het installeren van Wordpress. Het handmatig installeren van Wordpress gaat als volgt:

 1. Allereerst ga je naar het webadres: http://nl.wordpress.org/, om de Nederlandse versie van Wordpress te downloaden.
 2. Zodra het bestand 'wordpress-x.x.xx-nl_NL.zip' in de map Downloads van uw computer staat, pak je dit zip-bestand uit door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand en in het geopende snelmenu te kiezen voor de menu-optie Alles uitpakken. Laat Windows het zip-bestand uitpakken op een plek die straks makkelijk is terug te vinden.
 3. Als je nog geen ftp-software hebt, dan kunt die downloaden op: https://filezilla-project.org/. Filezilla is gratis Open Source ftp-software, bedoeld om bestanden naar je webserver up te loaden, ofwel te kopiëren.
 4. Start te ftp-software en zorg dat je de gegevens bij de hand hebt die je nodig hebt om via ftp-verbinding te maken met je webserver. Deze heb je van je hosting provider gekregen. Vaak wordt dit gegevens voor ftp toegang genoemd.
 5. Zodra je via Filezilla verbinding hebt gemaakt met je webserver dan zullen in Filezilla de mappen getoond worden die op je webserver staan. De map met daarin het woord public verwerkt, is doorgaans de map waarin je de bestanden moet plaatsen waarvan je wilt dat deze op internet zichtbaar zijn. Uiteraard wil je dat je installatie van Wordpress zichtbaar wordt op het internet. Sleep dan ook alle bestanden uit het zojuist uitgepakte zip-bestand wordpress-x.x.xx-nl_NL.zip van je computer naar de juiste map op uw webserver.
 6. installatie Wordpress naar webserver kopieren
 7. Voordat je Wordpress kunt gaan installeren moet je eerst een MySQL-database aanmaken. Doorgaans biedt een hosting provider via iets als Mijn account je een beheersomgeving waarin je onder andere een MySQL-database kunt aanmaken. Maak hier een database aan en schrijf de naam van de database en de inloggegevens voor de database op. Deze gegevens heb je dadelijk nodig bij het installeren van Wordpress.
 8. Start nu je webbrowser en type je domeinnaam in, in de adresbalk van de webbrowser. Nadat je op de Enter-toets hebt gedrukt zal het eerste scherm van de installatieprocedure van Wordpress in je browservenster verschijnen. Volg de instructies die je door Wordpress gegeven worden nauwkeurig om de installatie van Wordpress op je webserver te voltooien.

Inbraak op je Wordpress installatie voorkomen

Tijdens het installeren van Wordpress zal er om een aantal gegevens gevraagd worden, waaronder de gegevens van de MySQL-database. Maar tevens word je gevraagd een gebruikersnaam op te geven waarmee je straks inlogt in je Wordpress. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw artikel wilt toevoegen aan je website.

Standaard wordt hier de naam admin weergegeven. Veel Wordpress gebruikers kiezen ervoor om deze naam te laten staan en te gebruiken. Onder andere omdat het makkelijk te onthouden is.

Helaas weten internetcriminelen ook dat veel gebruikers van Wordpress admin als gebruikersnaam gebruiken. Dit maakt het inbreken op jouw Wordpress-website een stuk eenvoudiger omdat er dan alleen nog maar een wachtwoord gekraakt hoeft te worden.

Internetcriminelen hebben dan ook software ontwikkeld die Wordpress websites opspoort die admin als gebruikersnaam gebruiken.

Inbreken op je Wordpress-website kun je eenvoudig voorkomen door een niet makkelijk te raden gebruikersnaam te hanteren en een sterk wachtwoord te verzinnen.

Hiermee is het installeren van Wordpress voltooid en kun je beginnen met het toevoegen van inhoud op je website. Je ziet, het antwoord op de vraag "Hoe installeer ik Wordpress?" is redelijk eenvoudig. Je hebt er slechts een klein beetje kennis van websites voor nodig.

Gerelateerd