Hoe kan ik een eigen website maken en het liefst gratis

Voor het maken van een eigen website hebt u diverse mogelijkheden, waaronder ook mogelijkheden die gratis zijn. Het is echter slim om van te voren voor uzelf goed duidelijk te hebben wat het doel is van het maken van een eigen website.

Want wanneer u iets op het internet wilt publiceren over uw hobby of een liefhebberij, waarbij het u niet echt boeit of mensen uw website bezoeken of niet, dan is een gratis website een optie. Wilt u echter serieuzer aan de slag en wilt u wel degelijk dat uw website bezocht wordt, dan is slim de gratis website uit uw hoofd te zetten.

Waarom u geen gratis website zou moeten willen maken

Er zijn verschillende diensten op internet die u de mogelijkheid bieden om een eigen website te maken, die gerust kinderlijk eenvoudig genoemd mag worden en veelal ook nog gratis zijn. Nogmaals, wanneer u een website wilt maken en u hebt geen ambitieuze plannen met een website, maar u vindt het gewoon leuk om een eigen website te hebben, dan is dit een prima oplossing.

Hetzelfde geldt voor het maken van eigen blog bij Blogger of Wordpress. Via deze online blog services kunt u binnen enkele minuten beschikken over een eigen gratis blog.

Een nadeel van diensten die gratis het maken van een eenvoudige website aanbieden is echter, dat u doorgaans zeer beperkt bent in de mogelijkheden.

En van Blogger en Wordpress is bekend dat u maar slechts beperkt de ruimte hebt om plaatjes die u voor uw blog wilt gebruiken op te slaan.

Kortom, wanneer u iets serieuzers van plan bent met een website, zult u wellicht al snel tegen de beperking van een gratis website maken aanlopen.

En waarom zou u voor gratis kiezen als u voor slechts enkele euro's tot slechts enkele tientjes per maand de beschikking kunt hebben over een eigen stukje webserver, inclusief domeinnaam, waarop u in wezen kunt doen en laten wat u wilt?

De voor -en nadelen van een meer professionele aanpak

Het grootste voordeel van een professionele aanpak is, dat u alle vrijheid hebt om te doen wat u nodig acht. Want dat is waar u voor betaalt bij een professionele webhost, waar u een stukje professionele webserver huurt.

Echter, om uw website via een professionele webhost zichtbaar te krijgen op het internet, hebt u wel enige kennis nodig van verschillende zaken, zoals:

  • U moet weten hoe u een website maakt
  • U moet weten hoe u uw website vervolgens op een webserver zet
  • Daarvoor hebt u enige kennis nodig van in ieder geval bestandsbeheer met Windows Verkenner
  • U moet weten hoe u een domeinnaam registreert
  • U moet weten hoe u grafische afbeeldingen en foto's geschikt maakt voor internet
  • En ook niet onbelangrijk om te weten is, wat de bezoekers van uw website verwachten van uw website

Om het zo goedkoop mogelijk te houden kunt u ervoor kiezen om alles wat met het maken van een website en het publiceren op internet te maken heeft te leren en zelf onder de knie te krijgen.

Maar dat kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. En iets wat u eigenlijk alleen moet willen wanneer u echt ge´nteresseerd bent in alles wat bij het maken van een eigen website komt kijken.

Want proberen zelf een website te maken, puur om kosten te besparen is doorgaans geen goed plan. Mensen accepteren tegenwoordig namelijk geen website meer die geen professionele uitstraling heeft, wanneer u deze professioneel inzet. Bijvoorbeeld voor een bedrijf of om iets via internet te verkopen.

En voordat u in staat bent om zelf een goed werkende en professioneel uitziende website te maken, hebt u al heel wat uurtjes moeten steken in het leren en het proberen van allerlei dingen die te maken hebben met websites maken.

Ergens in het midden tussen alles zelf doen en het maken van een website uitbesteden aan een professionele websitebouwer ligt het werken met een website template, die u zelf zo bewerkt dat deze geschikt wordt om te dienen als ontwerp van uw website.

Een slimme oplossing omdat u daarmee in staat bent een professioneel ogende website te maken zonder verstand te hoeven hebben van vormgeving en opmaak. Wel hebt u doorgaans gedegen kennis nodig van websites maken met HTML en CSS, om goed gebruik te kunnen maken van een website template.

U ziet, er zijn mogelijkheden genoeg om een eigen website te maken. En soms nog gratis ook. Het is echter aan u om te bepalen wat de beste oplossing voor u is.

Gerelateerd