Hoe maak ik mijn website aantrekkelijk?

De vraag:"Hoe maak ik mijn website aantrekkelijk?", zou op 2 manieren kunnen worden opgevat. Je zou je namelijk af kunnen vragen hoe je een mooie website maakt. Of hoe je een website maakt die bezoekers trekt. Een website waar bezoekers telkens weer naartoe terugkomen. En die jou oplevert wat je voor ogen had toen je de website maakte.

Mooi is leuk, maar niet zo interessant. Want een website levert je pas wat op, als mensen op je website doen wat je wilt dat ze doen. En vervolgens ook blijven terugkomen op je website.

Waarom mensen jouw website bezoeken

Mensen bezoeken jouw website maar om één reden. En dat is dat ze denken dat jouw website ze antwoord geeft op hun vraag, of een oplossing biedt voor hun probleem. En dat dit snel en gemakkelijk te vinden is.

Een website is voor veel mensen dan ook al aantrekkelijk wanneer direct duidelijk is:

  1. Met welk doel de website gemaakt is.
  2. Voor wie de website bedoeld is.
  3. Wat de website te bieden heeft.
  4. Of de website die informatie of dat product biedt waarnaar gezocht wordt.

Bovendien willen mensen wat ze zoeken snel op hun beeldscherm zien. Zodat ze direct weten of ze goed zitten, of dat ze verder moeten zoeken. Dat geldt ook, wanneer je website via een smartphone bezocht wordt. Je website moet dan ook absoluut snel laden.

En als eigenaar van de website wil jij uiteraard graag dat mensen daadwerkelijk gaan doen op jouw website, wat jij beoogd had dat ze zouden moeten doen.

Iets wat alleen zal lukken als je bezoekers inderdaad biedt wat ze zoeken, op een duidelijke en makkelijk te begrijpen manier. Want niets laat een bezoeker een website zo snel verlaten als onduidelijkheid en verwarring.

Het ontwerp van jouw website heeft dan ook vooral tot doel, zowel jou als de bezoeker te geven wat van de website verwacht wordt.

Een aantrekkelijke website ontwerpen

Een aantrekkelijke website hoeft dan ook niet eens perse een flitsend en indrukwekkend ontwerp te hebben. Een ontwerp dat bij het onderwerp en de inhoud van de website past, is doorgaans al voldoende.

Voor een website over zelf lekkere koffie maken, zul je bijvoorbeeld dan ook kiezen voor tinten bruin. Omdat de kleur bruin geassocieerd kan worden met koffie.

Maar voor een website die iets te maken heeft met liefde en relaties, zul je wellicht snel voor tinten rood kiezen.

En voor een website die te maken heeft met tuinieren, tinten groen.

Met andere woorden: door middel van de kleuren die je voor je website gebruikt, kun je vaak al aangeven wat bezoekers kunnen verwachten van je website.

Naast een hoofdkleur voor je website, heb je ook nog wat andere kleuren nodig die bij je hoofdkleur van je website passen. Naast uiteraard zwart voor de teksten op je website en wit voor de achtergrond van deze teksten.

Probeer jezelf, zeker als je net begint met het ontwerpen en maken van websites, te beperken tot: zwart, wit, een hoofdkleur, en een kleur die bij de hoofdkleur past. Want hoe simpeler jij het jezelf maakt, hoe groter de kans op een voor de bezoeker duidelijke en overzichtelijke website waarop alles makkelijk te vinden is.

Een andere ontwerptruc, waarmee je jouw website eenvoudig aantrekkelijk maakt is: ervoor zorgen dat je langs alle onderdelen van je website een rechte lat zou kunnen leggen, zowel horizontaal als verticaal, en dat alle onderdelen dan overal netjes op één lijn liggen.

Dat geeft een website, hoe simpel ontworpen ook, direct een goed verzorgde uitstraling.

Aantrekkelijke inhoud maken voor je website

Maar met alleen een goed ontwerp, houd je je bezoekers uiteraard niet op je website. Om bezoekers op je website te houden en ze ook weer terug te laten komen, heb je goede inhoud nodig.

Goede inhoud is inhoud die aan de verwachtingen van jouw bezoekers voldoet. Want alleen dan zullen ze je website bekijken, en doen wat je verlangt dat ze doen op je website. Bijvoorbeeld iets kopen, iets aanvragen, of abonneren op de nieuwsbrief die je uitgeeft.

Dat krijg je allereerst voor elkaar door ervoor te zorgen dat het direct duidelijk wordt voor de bezoeker waar je website over gaat.

Als we het simpele voorbeeld van de website over koffie er even bijpakken, dan kun je direct aan het logo zien dat de website iets met koffie te maken heeft. En bovendien vertelt de tagline ofwel slogan direct dat de website inderdaad over koffie gaat.

Vervolgens vertelt de navigatie van de website je, wat er precies allemaal over koffie te vinden is op de website. Op dezelfde pagina kun je eveneens direct lezen waarom deze website over koffie gemaakt is.

Het moge duidelijk zijn dat deze website bedoeld is voor mensen met een bijzondere belangstelling voor het zelf maken van lekkere koffie.

Dat betekent dat iedere bezoeker die inderdaad belangstelling heeft voor het zelf maken van lekkere koffie op de website op zoek zal gaan naar informatie daarover.

En als je zelf een aantrekkelijke website wilt maken, dan is het uiteraard jouw taak om ook de bezoekers van jouw website op hun wenken te bedienen. En ze precies de informatie te geven waar ze naar op zoek zijn, of als je kan zelfs een beetje meer dan dat.

Het antwoord op de vraag: "Hoe maak ik mijn website aantrekkelijk?", zal inmiddels duidelijk zijn. Je maakt je website niet aantrekkelijk met alleen een flitsend en indrukwekkend design. Een website is aantrekkelijk voor je bezoekers als je website ze biedt waar ze naar op zoek zijn. En dat zo snel, duidelijk en overzichtelijk mogelijk.

Gerelateerd