Hoe zet ik mijn website online?
Wanneer je een website gemaakt hebt en er tevreden over bent reist vanzelf de vraag:"Hoe zet ik mijn website online?" Net als zoveel dingen die je doet met de computer is het heel eenvoudig als je eenmaal weet hoe.
Om je website op internet te tonen heb je een computer nodig die via internet met een webbrowser te benaderen is. Alleen daarmee kan je website ook daadwerkelijk getoond worden aan de wereld. Een computer die zo geconfigureerd en ingesteld is dat hij via internet te benaderen is met webbrowser wordt een webserver genoemd. En zodra een website zich op een webserver bevindt, dan is de website online zoals dat in vaktermen genoemd wordt.
Uiteraard heb je voor alleen jouw website online zetten geen hele computer nodig. Eén computer is namelijk in staat een groot aantal websites te herbergen en op internet te tonen wanneer daarom gevraagd wordt. Alles wat je dan ook nodig hebt om je website online te kunnen zetten is een stuk schijfruimte op een webserver waar jij je website op kunt zetten.
Webhosting: het zichtbaar maken van je website op internet
Voor zo'n stukje schijfruimte om je website op te zetten kun je terecht bij een webhosting provider of kortgezegd webhost. Bedrijven die webhosting aanbieden beschikken over groot aantal webservers die via snelle verbindingen permanent met internet verbonden zijn, zodat ook jouw website online en zonder vertragingen voor de wereld zichtbaar is.
Dat jouw website via een hosting provider bekeken kan worden op het internet is natuurlijk prachtig. Maar eigenlijk weinig zinvol wanneer je website niet gevonden kan worden. Zonder maatregelen is je website op internet alleen maar te vinden onder een nummer, het zogenaamde IP-adres. Een nummer dat bestaat uit een dermate groot aantal cijfers dat niet veel mensen in staat zullen zijn dit te onthouden.
De domeinnaam
Mensen zijn beter in staat een naam te onthouden dan een nummer. Vandaar dat ooit is verzonnen om aan elk nummer waaronder een website op het internet bekend is, een naamkaartje te hangen. Een naamkaartje dat we domeinnaam noemen en eruit ziet als www.naamvanuwwebsite.nl.
Het voorvoegsel www geeft aan dat de website is ondergebracht op het World Wide Web en het achtervoegsel .nl geeft aan dat het hier een Nederlandse website betreft. Het deel van de domeinnaam dat zich tussen www en .nl bevindt moet je uiteraard zelf verzinnen.
Elke domeinnaam moet echter uniek zijn. Dit kan betekenen dat de door jou verzonnen naam voor je website al eerder door iemand anders verzonnen en in gebruik genomen is. In dergelijke gevallen zul je dan een andere domeneinnaam voor je website moeten verzinnen.
Het is dan ook verstandig na te denken over meerdere mogelijke namen voor je website. Controleren of de door jou verzonnen domeinnaam nog beschikbaar is, het vastleggen van de domeinnaam en het in gebruik nemen ervan kan ook door een hosting provider verzorgt worden.
Wat je voor je website online zetten verder nodig hebt
Zodra je de hosting van je website hebt geregeld en een domeinnaam hebt aangevraagd is het tijd om je website online te zetten.
Je website online zetten is eigenlijk niets anders dan het kopiëren van de bestanden waaruit de website bestaat, naar het stukje schijfruimte op de webserver dat je van je webhosting provider huurt. Een dergelijke kopieeractie verloopt via het internet en is dan ook niet even vanuit Windows Verkenner te regelen.
Om de bestanden waaruit je website bestaat naar een webserver te kopiëren, heb je een zogenaamd FTP-programma nodig. FTP betekent File Transfer Protocol oftewel Bestandsoverdracht protocol. Via een dergelijk programma, dat via dat protocol werkt, is het mogelijk verbinding te maken met een webserver en bestanden naar een webserver te kopiëren.
Een eenvoudig te gebruiken en gratis te downloaden FTP-programma is Filezilla.
Samenvattend kan als antwoord op de vraag: "Hoe zet ik mijn website online?" dan ook gezegd worden:
- Huur schijfruimte op een webserver bij een webhosting provider
- Verzin een domeinnaam, vraag 'm aan en laat deze vastleggen en koppelen aan je website door je hosting provider
- Download en installeer het FTP-programma Filezilla op je computer en kopieer de bestanden waaruit je website bestaan naar de webserver