Wat heb je nodig om een website te maken?

Voor het maken van een website heb je verschillende dingen nodig. Wat precies hangt met name af van hoe je van plan bent een website te maken. Want een website maken kan op diverse manieren.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om een webtoepassing zoals Wordpress te gebruiken. Ook kun je een online websitebouwer gebruiken voor je website. Voor deze manieren van een website maken heb je aanzienlijk minder nodig dan wanneer je besluit je website helemaal zelf te maken.

Voor het handmatig bouwen van een website met HTML heb je het meeste nodig.

Dit heb je nodig voor iedere website

Hoe je je website ook besluit te gaan maken, er zijn dingen die je sowieso nodig hebt. Als je iets serieus wilt doen met een website heb je om te beginnen een domeinnaam nodig.

Een domeinnaam

Een domeinnaam heb je nodig voor je website omdat het zonder domeinnaam onmogelijk is voor mensen om je website te bezoeken.

Maar, zeg je nu misschien, als ik op Wordpress.com een blog aanmaak dan krijg ik daar een gratis domeinnaam bij.

Dat klopt inderdaad. Hetzelfde is het geval wanneer je een blog aanmaakt bij Blogger.com.

Het is alleen niet aan te raden om gebruik te maken van een gratis domeinnaam wanneer je serieuze plannen hebt met een website. Omdat:

  1. Een domeinnaam die je gratis krijgt lastig te onthouden is. Want dat wordt iets zoals: jouwwebsitenaam.wordpress.com
  2. De domeinnaam is niet van jou. Dat betekent dat als je ergens anders je website onder zou willen brengen, je jouw domeinnaam kwijt bent.

Als jouw domeinnaam te ingewikkeld is, dan onthouden mensen ‘m niet. En als je jouw domeinnaam verliest, dan is je website plots waardeloos.

Dit houdt in dat je er altijd voor zorgen moet dat je bij elke website die je maken wilt, en waar je serieus tijd in gaat steken, een passende domeinnaam kiest en registreert.

Het hostingpakket

Alleen een website die op internet staat, kan bezocht worden. En ook al heeft je eigen computer een constante verbinding met internet, dan nog gaat het vanaf je eigen pc niet lukken om je website op internet te laten zien. Tenzij je besluit van je computer thuis een webserver te maken.

Omdat je hiervoor behoorlijk computertechnisch onderlegd moet zijn, is het voor de meeste van ons slimmer om gewoon een stukje schijfruimte te huren op een webserver bij een bedrijf dat daar echt verstand van heeft.

En dat is precies wat een webhost is. De goede en betrouwbare bedrijven die zich met webhosting bezighouden hebben de beschikking over een flink aantal krachtige computers die ingericht zijn als webserver.

Iedereen die een website wil beginnen, kan bij een webhost een stukje schijfruimte op een webserver huren zodat de website via internet bezocht kan worden.

Voor rond de 10 Euro in de maand kan je website op internet staan, vaak inclusief domeinnaam.

Door je eigen domeinnaam te hebben en je eigen stukje schijfruimte op een webserver ben je vrij om te doen en te laten wat je wilt.

Misschien wordt je website wel zo succesvol dat binnen afzienbare tijd je huidige hostingpakket niet langer toereikend is. Dan kun je nu je webhost altijd vragen om een ruimer bemeten hostingpakket.

En het is zelfs zo dat wanneer je bijvoorbeeld vindt dat een ruimer bemeten pakket bij jouw webhost te duur is, je dan heel simpel verhuizen kunt naar een andere webhost die hetzelfde pakket aangenamer geprijsd aanbiedt.

Dit kan overigens in veel gevallen niet wanneer je voor het bouwen van een website een online websitebouwer gebruikt hebt die je aangeboden werd door je webhost. Dus gebruik bij voorkeur ook geen online websitebouwer wanneer je serieuze plannen hebt met een website.

Wanneer je Wordpress wilt gebruiken bij het maken van een website, dan is het slim om te kiezen voor een webhost die gespecialiseerd is in het hosten van websites die gemaakt zijn met Wordpress.

Bij deze webhosts krijg je waarschijnlijk Wordpress gratis geïnstalleerd bij je hostingpakket. Bovendien heeft een gespecialiseerde webhost kennis in huis de je vooral goed van pas zou kunnen komen wanneer je nog maar net met het maken van een website begonnen bent.

Grafische software om afbeeldingen te verkleinen

Voor een website heb je afbeeldingen nodig. Maar het zijn juist de afbeeldingen op een webpagina die de bestandsgrootte van een pagina enorm laten toenemen. Hierdoor laadt de pagina langzamer in de webbrowser van een bezoeker en duurt het langer voordat een webpagina bekeken kan worden.

Het is dan ook belangrijk dat je de bestandsgrootte van iedere afbeelding die je wilt gebruiken op je website zo klein mogelijk houdt. Dat betekent vaak dat je een afbeelding eerst geschikt moet maken voor gebruik op je website, alvorens de afbeelding op je website te plaatsen.

Een app waarmee dit bijvoorbeeld kan doen is Adobe Photoshop Elements. Een gratis alternatief is het Open Source programma GIMP.

Dit heb je nodig als je jouw website zelf maakt.

Wanneer je besluit om helemaal zelf een website te gaan maken met HTML, dan heb je nog wat meer nodig dan een domeinnaam, een hostingpakket en grafische software.

HTML-editor of WYSIWYG-editor

Om zelf een website te kunnen maken heb je een app nodig die de HTML code voor je genereert of een editor waarmee je zelf je HTML-code kunt schrijven.

Zowel een app waarmee je HTML-code kunt laten genereren alsook een editor waarmee je HTML-code kunt schrijven kun je gratis van internet downloaden.

Een app die HTML-code genereert wordt ook wel een WYSIWYG-editor genoemd. Een goede gratis WYSIWYG-editor is NVU.

NVU is Open Source software die ontwikkeld wordt door de Nederlands Mozilla gemeenschap. Het is Nederlands en dus is er vanzelfsprekend een Nederlandstalige handleiding beschikbaar voor deze editor, zodat je er snel mee aan de slag kunt.

Wanneer je besluit elke regel HTML-code voor je website zelf te schrijven, dan ben je wel het meest flexibel in je mogelijkheden. Want zodra je het coderen in HTML onder de knie hebt, is alles te maken en ben je onafhankelijk van alles en iedereen.

Daarom schrijf ik tot op de dag van vandaag nog steeds elke regel code voor mijn websites zelf. Temeer omdat je het eigenlijke schrijven van de HTML-code voor iedere website eigenlijk maar één keer hoeft doen. Want diezelfde code kun je daarna uiteraard gebruiken voor iedere pagina op je website.

Een HTML-editor waar ik al jaren met volle tevredenheid mee werk is Notepad++. Ook deze app is gratis. Ik werk vooral graag met deze app omdat alle code onderscheidend wordt gekleurd, ook wanneer je ergens iets vergeet of iets niet klopt.

Dat vergroot het overzicht en het gebruiksgemak. En je maakt aanzienlijk minder fouten in je code.

FTP-software om je website online te zetten

Als je zelf een website maakt, dan maak je ‘m op je eigen computer. En alle webpagina’s waaruit je website bestaat, sla je op de harde schijf van je pc op. Dat betekent dat zodra je website klaar is, je ‘m naar de webserver van je webhost moet kopiëren om hem voor de wereld zichtbaar te maken.

Voor het kopiëren van je website naar een webserver heb je zogenaamde FTP-software nodig. FTP staat voor File Transfer Protocol. Voor het overzetten van bestanden van de ene naar de ander computer via internet is vanzelfsprekend een protocol noodzakelijk dat zowel door de zendende (jouw pc) computer als de ontvangende computer (de webserver van je webhost) begrepen wordt.

Dat klinkt wellicht erg ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het werken met FTP-software is te vergelijken met werken met Verkenner. Het enige verschil is dat je, om iets te kunnen kopiëren, eerst moet inloggen op de computer waar je de bestanden naartoe wilt kopiëren. Maar zelfs dat regelt de FTP-software voor je.

De FTP-software die ik met veel genoegen gebruik is Filezilla. Ook Filezilla is Open Source software en dus gratis te downloaden.

Tekstverwerkingssoftware

Voor het schrijven van de inhoud van je website heb je uiteraard tekstverwerkingssoftware nodig. Hiervoor kun je Word of een andere tekstverwerker gebruiken. Probeer in ieder geval een tekstverwerkingsapp te gebruiken die je spelling checkt.

Je zou er namelijk altijd naar moeten streven om de inhoud van je website zo foutvrij mogelijk te maken. Omdat bij iedere fout je website inboet aan geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.

De vraag: ”Wat heb ik nodig om website te maken?” is zoals je ziet geen onbelangrijke. Want je hebt zoals gezegd verschillende dingen nodig. Direct de juiste spullen gebruiken voorkomt dat je op een later tijdstip over moet stappen naar wat anders.

Overstappen naar wat anders vraagt altijd weer gewenning en kost daardoor tijd. Tijd die je uiteraard liever besteedt aan je website.

Gerelateerd