Simpel zelf een website ontwerpen

Zelf een website ontwerpen is niet heel eenvoudig. Voor iets moois is namelijk nogal wat creativiteit en kennis nodig. Maar ook jij zult hoe dan ook graag een website willen die er goed en aantrekkelijk uitziet. En die tevens direct aan je bezoekers duidelijk maakt waar je website over gaat.

Nu kun je uiteraard heel lang blijven proberen zelf een website te onderwerpen die aan al jouw eisen voldoet. Maar je kunt het ontwerpen ook aan anderen overlaten. En dat kan zelfs gratis met de website templates van Open Source Web Design. Kan zelf een website ontwerpen nog simpeler?

Wat is een website template

Het ontwerpen van een website kan op deze manier inderdaad eigenlijk niet simpeler. Maar met alleen een template en dus het ontwerp voor je website, ben je er nog niet. Je moet er namelijk nog een website van maken.

En daar wordt het direct al een stukje lastiger en zal een beetje kennis van HTML, CSS en het maken van websites in het algemeen goed van pas kunnen komen om van een gedownload template je website te maken.

Want het enige waar een template doorgaans uit bestaat is een HTML-bestand, CSS-bestand en één of meerdere plaatjes die gebruikt zijn in het template. Onderstaand voorbeeld is zo'n template.

Zelf website ontwerpen met een gratis template van Open Source Web Design

Zoals je kunt zien zijn alle onderdelen voor een website gemaakt in de template. Maar uiteraard nog niet voorzien van de juiste namen. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat het hoofdmenu bestaat uit 5 tabs: Home, page 1, page 2, page 3 en Contact.

Home en Contact zou je daar zo kunnen laten staan, maar de andere tabs zullen toch echt een andere naam moeten krijgen, aangepast aan het onderwerp van jouw website.

Tevens zie je dat alle namen van de labels in het Engels zijn. En daar zou je wellicht heel graag Nederlandse labels van willen maken.

Verder laat de ontwerper in het template zien welke lettertypes hij heeft gebruikt door een paar koppen en een paar stukjes tekst te maken. Die stukjes tekst hebben voor jouw website ook geen enkel nut.

Met andere woorden, je hebt nog wel wat te doen om met behulp van een template een website te maken.

Je website maken met een template

Zoals gezegd, door het template hoef je je niet langer bezig te houden met het zelf ontwerpen van een website. Maar daarmee is je website nog lang niet af. De beste manier om met een template te werken is beginnen met eerst eens even rustig te bekijken hoe de template precies in elkaar zit en waar de verschillende onderdelen precies staan in de HTML-code en CSS-code van de template.

Vervolgens maak je eerst een kopie van het originele HTML-bestand en het originele CSS-bestand van het template. Zodat je in ieder geval het origineel nog hebt als je iets fout doet in het aanpassen van het template voor je eigen website.

Wanneer een template goed gemaakt is, kan voor het bewerken van het template ook een WYSIWYG-software voor het maken van websites gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld het programma Dreamweaver. Voor het voorbeeld in dit artikel gebruiken we het overigens gratis NVU van de makers Mozilla Firefox. Prima WYSIWYG-software om websites mee te maken.

gratis wysiwyg webdesign software

Je ziet dat het template prima ingeladen wordt in NVU en dat je direct kunt beginnen om het template naar wens aan te passen, zodat het perfect wordt voor je website.

Zoals gezegd bestaat een template vaak uit slechts één HTML-pagina en een CSS-opmaakbestand. Vaak wordt de HTML-pagina 'index.html' genoemd. Deze pagina is dan ook bedoeld om een homepage van te maken.

Maar ook jouw website zal niet alleen uit een homepage gaan bestaan. Maak dan ook, nadat je de aanpassingen aan de template hebt gemaakt, steeds een kopie van de aangepaste template voor elke webpagina die wilt maken voor je website.

Op deze manier kun je met hele eenvoudige, en zelfs gratis, middelen zelf een website ontwerpen en maken.

Gerelateerd