Waarom CSS gebruiken voor het opmaken van een webpagina

Misschien hebt u de term CSS wel eens ergens horen vallen. CSS staat voor Cascading Style Sheets en is bedoeld voor het vormgeven van uw website. Dat terwijl de vormgeving van bijvoorbeeld letters kan ook gemaakt worden gemaakt in de pagina zelf, rechtstreeks in de HTML van de pagina.

De vormgeving en opmaak direct opnemen in de HTML van de pagina is lang de manier geweest voor het opmaken van een webpagina. Handig werken is echter anders, want voor elke pagina moet de code voor opmaak en vormgeving weer opnieuw geschreven worden.

Vormgeving en opmaak in HTML

Eigenlijk is HTML nooit bedoeld geweest voor vormgeving en opmaak van een webpagina. HTML staat voor Hyper Text Markup Language en is bedoeld voor het markeren van tekst zodat de leesbaarheid verbeterd wordt.

Een stuk tekst leest makkelijker wanneer je deze kunt opdelen in een aantal alinea's. De leesbaarheid, zeker op het internet, kan verder worden verhoogd door het toevoegen van koppen boven de stukken tekst. De kleur van de letter of het lettertype veranderen onderscheidt een webpagina van andere webpagina's maar heeft verder weinig van doen met het verbeteren van leesbaarheid.

Toch hechten mensen veel waarde aan vormgeving. Zo werden dan ook toevoegingen aan HTML gedaan die het mogelijk maakten webpagina's vorm te geven. Veel website bouwers maken nog steeds gebruik van de mogelijkheden van HTML om webpagina's vorm te geven. Terwijl het veel eenvoudiger en zelfs mooier kan wanneer je gebruik maakt van CSS.

Webpagina's opmaken in CSS

Niet alleen is webpagina's opmaken in CSS eenvoudiger en mooier, maar het vergroot tevens de overzichtelijkheid van de HTML-code van de pagina waardoor onderhoud aan de website een stuk makkelijker wordt. Ook voor Google zijn uw webpagina's makkelijker leesbaar en te indexeren. Iets waar Google u zeker voor zal belonen doormiddel van betere resultaten in de zoekmachine.

Klikt u in uw webbrowser maar eens op de menuoptie Beeld en vervolgens de optie Bron. Uw krijgt dan de HTML-code te zien van deze pagina. Ziet u dat ondanks de HTML-code, de pagina nog steeds goed leesbaar is?

Doet u hetzelfde maar eens met een aantal andere websites. U zult zien dat de bron van de pagina, de HTML-code, vaak een onleesbare codebrei is. Vaak is dit te wijten aan het opnemen van de opmaak in de HTML van de webpagina.

CSS opmaak kan gelden voor de hele website

Op deze website is de CSS code voor de opmaak volledig gescheiden van de HTML-code van de pagina. Daardoor is niet alleen de HTML van de pagina goed leesbaar en te begrijpen. Tevens zorgt het onderbrengen van de code voor de opmaak in een apart bestand ervoor, dat de opmaak voor de hele website kan gelden.

Doorgaans willen we graag dat alle pagina's van de website er precies hetzelfde uitzien. Dit zorgt er tenslotte voor dat de website eruit ziet als eenheid en daarmee de gebruikersvriendelijkheid van de website bevordert.

De CSS code voor de opmaak van de website onderbrengen in een apart bestand heeft ook nog een ander zeer groot voordeel. Wanneer u iets wilt veranderen aan de opmaak van de website, hoeft u vaak slechts één regeltje code in het CSS-bestand aan te passen om de verandering van de opmaak te laten gelden voor de hele website.

Sterker nog, wanneer de HTML-code van de website met vooruitziende blik gemaakt wordt, kan het ontwerp van een website volledig vernieuwd worden door alleen nieuwe CSS code te schrijven voor de betreffende website.

Kortom, werken met CSS biedt enorm veel voordelen. Niet alleen om een website prachtig vorm te geven maar ook om het onderhoud en het aanpassen van de website te vereenvoudigen en zeker te versnellen.

Gerelateerd