Waarom werken volgens webstandaarden belangrijk is

Wanneer u een website bouwt denkt u vaak maar aan één ding. Het moet een mooie website worden. Dat is zeer zeker een goed streven, maar het brengt u niet veel wanneer uw website niet gemaakt is volgens de webstandaarden en daardoor niet altijd wordt weergegeven zoals u dat gedacht had.

Internet, of beter gezegd HTML-pagina's zijn ooit ontwikkeld met de bedoeling documenten universeel uitwisselbaar te maken. Met andere woorden, een methode die het gebruik van speciale software om documenten te openen en te lezen overbodig maakt. Alles wat je nodig had en nog steeds hebt is een webbrowser, wanneer u internetpagina's oftewel webpagina's wilt bekijken.

Webstandaarden, wat is dat?

Elk product of onderdeel, of het nu voor een fiets, vliegtuig of computer is, dat universeel uitwisselbaar moet zijn moet voldoen aan bepaalde standaarden. Voor een fietsonderdeel betekent dit bijvoorbeeld dat het onderdeel aan bepaalde maten moet voldoen.

Op dezelfde manier zijn voor webpagina's ook standaarden ontwikkeld. Standaarden die ontwikkeld zijn door het W3C, het World Wide Web Consortsium. Enerzijds voor programmeurs van webbrowsers, anderzijds voor bouwers van websites. Het doel van webstandaarden is dat websites in elk programma dat webpagina's kan weergeven, op dezelfde manier getoond wordt.

Helaas is dat nog steeds niet altijd het geval. Hoe dat komt? Lange tijd hebben makers van webbrowsers maar wat aangerommeld en bij wijze van spreken geprobeerd het internet naar hun hand te zetten. Microsoft was met Internet Explorer de ene partij die zich daar schuldig aan maakte. De andere partij was Netscape, met de Netscape Navigator.

Deze onderlinge strijd, ook wel bekend als de browseroorlog, mondde erin uit dat website bouwers twee versies van een website moesten bouwen wanneer het de bedoeling was dat de website in zowel Netscape als Internet Explorer weergegeven kon worden.

De DOCTYPE-definitie

Door de bemoeienissen van het W3C en het feit dat browsermakers het belang van webstandaarden ook begonnen in te zien, is er de laatste jaren een hoop veranderd. Tegenwoordig is het zondermeer mogelijk een website zo te programmeren en te coderen dat deze optimaal kan worden weergegeven in elke webbrowser.

Voordat we definitief verzanden in technobabbel voor websitebouwers volgt er een klein voorbeeld van een webpagina die in basis aan de webstandaarden voldoet.

voorbeeld webpagina die voldoet aan webstandaarden

In de eerste regel kunt u zien dat de DOCTYPE-definitie wordt weergegeven. De doctype geeft aan dat de HTML op deze webpagina is gecodeerd volgens de webstandaard voor XHTML versie 1.0. Wanneer deze pagina bijvoorbeeld in Internet Explorer geopend wordt dan weet de webbrowser precies hoe de pagina moet worden weergegeven.

Wanneer de DOCTYPE ontbreekt zal de webpagina is een soort van standaard modus door de browser op uw scherm gegenereerd worden. Een modus die vaak een goed resultaat oplevert, maar niet altijd.

Ook hier geldt weer, wanneer de website gebouwd is voor de hobby zijn fouten in de website niet zo'n heel groot probleem. Maar wanneer dezelfde fout voorkomt in de website voor uw bedrijf wordt het een heel ander verhaal.

Laat een goede indruk achter met uw website

Bezoekers van uw bedrijfswebsite accepteren geen fouten op uw website. Fouten op een website laten een slordige indruk achter bij uw bezoekers, hetgeen erin resulteert dat men niet alleen uw website slordig vindt, maar tevens veronderstellen dat uzelf dan ook wel slordig zult zijn evenals uw bedrijfsvoering. En dat is waarschijnlijk nooit de bedoeling geweest van een website voor uw bedrijf.

Of uw website min of meer aan de webstandaarden voldoet is eenvoudig te controleren met de webbrowser Firefox van Mozilla. Deze browser geeft een webpagina precies weer volgens de standaarden van het W3C. Wanneer uw website goed wordt weergegeven in Firefox kunt u ervan uitgegaan dat de website in elke browser zonder zichtbare fouten wordt weergegeven.

Waarom het hebben van een website die voldoet aan de webstandaarden zo belangrijk is? Ten eerste omdat de website dan altijd op de juiste manier getoond wordt, wat uw bezoekers ook gebruiken om uw website te bekijken.

Een tweede belangrijke reden is dat zoekmachines, en met name Google, ook kijken of uw webpagina's voldoen aan de webstandaarden. Webpagina's die voldoen aan de webstandaarden worden door de zoekmachines hoger gewaardeerd dan webpagina's die niet voldoen aan de webstandaarden.

Gerelateerd