Wat u moet weten over de naamgeving van, website, webpagina's en mappen

Als u zelf een website gaat maken, dan moet u iedere pagina die u maakt voor uw website ook van een naam voorzien. En niet alleen voor de diverse webpagina's is een passende naam nodig, maar tevens voor de mappen waarin de webpagina's staan, alsook voor de website zelf.

Waarom is de naamgeving van webpagina's, mappen en website zo belangrijk? Daar gaan we in dit artikel eens uitgebreid naar kijken.

Google wil graag weten waar uw website over gaat

De naamgeving van website, webpagina's en de mappen waarin de diverse webpagina's staan is niet alleen belangrijk voor uzelf om het overzicht te behouden. Ook Google wil graag weten waar uw website over gaat. En hoe duidelijker u Google dat laat weten, hoe beter Google u zal belonen met een goede positie in de zoekresultaten.

Google laten weten waar uw website over gaat, begint dan ook al bij de naamgeving van uw website en de daarbij behorende domeinnaam voor uw website. Probeer altijd een domeinnaam te verzinnen die de gehele inhoud van de website omschrijft, of die in ieder geval iets zegt over het onderwerp van de website.

Wanneer we deze website als voorbeeld nemen, dan kunt u zien dat de naam van website, Webwijsheid, de inhoud van de website omschrijft. Want deze website verschaft u kennis over het web en het maken van websites.

Voorts ziet u het hoofdmenu, waarin de diverse rubrieken worden weergegeven. Rubrieknamen moeten bij voorkeur de belangrijkste zoekwoorden voor uw website bevatten. De namen van de rubrieken zien we vervolgens terugkomen in de naamgeving van de mappen, waarin de webpagina's die bij de diverse rubrieken horen in zijn ondergebracht.

Wanneer u kijkt in de adresbalk van uw webbrowser, dan kunt u zien dat deze pagina de naam 'wat-u-moet-weten-over-naamgeving-webpagina.htm' heeft. Tevens zal u opvallen dat de naam van de pagina's op enkele woorden na overeenkomt met de titel van deze webpagina.

Op deze manier is het voor Google exact duidelijk waar deze webpagina over gaat. En uiteraard ook voor uzelf. U kunt eigenlijk als stelregel houden, dat als voor u de naamgeving van de webpagina precies duidelijk maakt wat de inhoud van de pagina is, dan is dat voor Google ook duidelijk.

Waar u op moet letten als u webpagina's en mappen een naam geeft

Wellicht zal het u tevens opgevallen zijn dat tussen elk woord in de naam van de pagina verbindingsstreepjes staan. Dit heeft als reden dat veruit de meeste webservers Linux als besturingssysteem hebben. En Linux ondersteunt geen spaties in bestandsnamen, zoals Windows op uw computer dat wel doet.

Tevens is Linux hoofdlettergevoelig. Hetgeen betekent dat voor Linux 'honden.htm' en andere webpagina is dan 'Honden.htm'.

Waar u tevens op moet letten is dat alle namen die u uw webpagina's geeft moeten eindigen op .htm of .html. Alleen dan is het duidelijk voor besturingssystemen en webbrowsers dat hier om een webpagina gaat. En alleen dan zal een webpagina in een webbrowser zoals Internet Explorer geopend kunnen worden.

Als laatste moet u eraan denken dat de homepage van uw website altijd de naam index.htm of index.html krijgt. Iedere webserver is namelijk zo ingesteld, dat de hoofdpagina van een website de naam index.htm of index.html draagt.

Deze zelfde instelling zorgt er onder andere ook voor dat, wanneer de domeinnaam van uw website in de adresbalk van een browser wordt ingetypt, automatisch de hoofdpagina van uw website getoond wordt.

De naamgeving van de webpagina's van uw website is dus zeker niet onbelangrijk. En verdient dan ook zeker even de aandacht als u met het maken van een website of het maken van een nieuwe webpagina aan de slag gaat.

Gerelateerd