Wat is webhosting?

Wat is webhosting? Webhosting is een dienst aangeboden door een bedrijf dat ervoor zorgt dat uw website zichtbaar en benaderbaar is op internet.

Uw website is klaar en u bent er helemaal blij mee. Hoog tijd om het resultaat aan de wereld te tonen. Doorgaans laat u dat regelen door een bedrijf dat zich met webhosting bezighoudt. Neem voor de hosting van uw website niet de eerste de beste, daarvoor is het net iets te belangrijk.

Webhosting en domeinnaam bij één bedrijf

Het is verstandig de webhosting en de registratie van de domeinnaam onder te brengen bij dezelfde webhosting provider. Tegelijk met het klaarmaken van uw hostingaccount, kan gelijk gezorgd worden voor de juiste verwijzing van de domeinnaam. Op deze manier kan uw website binnen een paar dagen bereikbaar via het internet

Zoeken naar een geschikte webhosting provider

Waar vindt ik een goede webhost? Hoeveel schijfruimte heb ik nodig? Wat is bandbreedte? Hoeveel heb ik daar van nodig? Allemaal vragen die bij u kunnen opkomen als u het grote aantal aanbieders van webhosting doorworsteld. Kies voor hosting die bij uw website past. Hiervoor kun u uzelf onderandere de volgende vragen stellen.

  • Hoeveel bezoekers verwacht ik op mijn website in de toekomst?
  • Ga ik gebruik maken van veel grafische afbeeldingen?
  • Wil ik e-mail adressen gebruiken met mijn eigen domeinnaam?
  • Gebruik ik een webapplicatie, bijvoorbeeld een content management systeem(CMS) waarvoor een database noodzakelijk is?
  • Wil ik nu of in de nabije toekomst een webwinkel?

Elke webhosting provider biedt in zijn hostingpakketten wel weer iets anders aan. Maak daarom van de antwoorden op de bovenstaande vragen een lijstje. Op deze manier komt u het snelst bij de juiste webhost voor de hosting van uw website.

Technobabbel

Bij het uitzoeken van een beschikt hostingpakket wordt u doorgaans geconfronteerd met de nodige techobabbel. Een aantal termen die u zeker gaat tegenkomen zijn de volgende:

Schijfruimte Schijfruimte wordt weergegeven in een aantal MB (Megabyte). Hoe meer schijfruimte u tot uw beschikking hebt, hoe groter u de website kunt maken en hoe meer grafische afbeeldingen u kunt gebruiken. Doorgaans is de schijfruimte aangeboden bij webhosting zeer ruim bemeten. Voor een gemiddelde website is 25 MB namelijk al meer dan voldoende.

Bandbreedte Bandbreedte wordt weergegeven in GB(Gigabyte) per maand. Dit is het internetverkeer dat uw website maximaal per maand mag genereren. Wanneer een bezoeker een pagina bezoekt op uw website wordt er verkeer gegenereerd. Afhankelijk van de grootte van de pagina's en de grafische afbeeldingen die erop gebruikt worden, verbruikt uw website een aantal KB(Kilobytes) per pagina, per bezoeker.

Gebruikt u veel grote grafische afbeeldingen en/of verwacht u dat de website veel bezoekers gaat trekken, dan is het belangrijk aandacht te besteden aan de bandbreedte die u mag gebruiken. Als referentie kan gesteld worden dat een website van gemiddelde grootte en een aantal bezoekers dat de 5.000 bezoekers per maand niet overtreft, voldoende heeft aan 1 à 2 GB aan bandtbreedte.

MySQL database Een database wordt gebruikt om gegegevens in op te slaan. Veel Content Management Systemen, webwinkels en weblog applicaties maken gebruik van een MySQL database om de gegevens in op te slaan die u als gebruiker van de applicatie erin invoert. Wanneer uw website bestaat uit standaard HTML pagina's is een database in het hostingpakket niet noodzakelijk.

PHP, Perl, Jsp, Asp Dit zijn allemaal script talen waarmee dynamische websites worden opgebouwd. Ook hier geldt weer voor, bestaat uw website uit standaard HTML pagina's dan is het niet strikt noodzakelijk dit in uw hostingpakket te hebben. De meeste webapplicaties worden geprogrammeerd in PHP en Perl. Een hostingpakket moet minimaal ondersteuning voor deze script talen bieden.

Subdomeinen Doormiddel van subdomeinen kunt u uw website in delen splitsen. Normaal gebruikt u http://www.jedomein.nl om de website te bereiken. Hebt u bijvoorbeeld een winkel in een deel van uw website dan zou u dat deel de naam http://shop.jedomein.nl kunnen geven.

FTP account Een FTP (File Transfer Protocol) account hebt u nodig om gegevens, de website of delen van de website te kunnen uploaden. Bijvoorbeeld om een nieuwe pagina toe te kunnen voegen aan uw website.

POP3 POP staat voor Post Office Protocol, wat technobabbel is voor e-mail. Hoe meer POP3 accounts u krijgt bij een hostingpakket, hoe meer e-mail adressen u kunt gebruiken in combinatie met uw domein. Zo kunt u bijvoorbeeld een algemeen e-mail adres maken die u de naam info@jedomein.nl meegeeft, en een e-mail adres voor de afdeling verkoop die u de naam verkoop@jedomein.nl geeft.

webhosting moet goed geregeld worden om betrouwbare weergave van uw website op internet zeker te stellen. Ga daarom ook zeker niet voor de meest goedkope aanbieder van webhosting, zeker niet voor een zakelijke website. Want die anderhalve euro besparing in de maand kan u duur komen te staan wanneer uw website regelmatig niet bereikbaar blijkt of erg traag laadt.

Gerelateerd