Website ontwerpen met gratis templates

Zelf een website mooi ontwerpen is niet voor iedereen weggelegd. Met name waar het om het grafisch ontwerp van een website of webpagina. Vooral technische mensen die html en css goed beheersen hebben nogal eens moeite met het grafisch ontwerpen van een website.

Gelukkig is ook hiervoor een oplossing voorhanden in de vorm van gratis templates die u kunt gebruiken bij het ontwerpen van uw website. Een website ontwerpen met gratis templates is erg eenvoudig, zeker wanneer u over enige kennis van html en css beschikt.

Waar haalt u goede gratis website templates vandaan

Wanneer u in Google de zoekopdracht: "gratis website template" invoert, dan zal het resultaat een hoop websites zijn waar u zogenaamd gratis website templates kunt krijgen. Helaas zit tussen die zoekresultaten vaak veel rommel. Bijvoorbeeld website templates die helemaal niet zo gratis zijn als dat men u wilt doen geloven of alleen de oude overjarige rommel is gratis.

Een goede bron om een gratis template voor uw website uit te zoeken en te downloaden is de website oswd.org. OSWD staat voor Open Source Web Design en biedt via de website over de twee duizend gratis te downloaden website templates aan. Elke template kunt u eerst op uw gemak bekijken voordat u 'm downloadt. De templates worden gemaakt door een grote groep van webdesigners die het ook wel eens leuk vinden iets gratis beschikbaar te stellen.

De beste templates om te gebruiken zijn templates die gebruik maken van html div-containers voor het indelen van de pagina en css-stylesheets voor de opmaak van de pagina. De code van pagina's die op deze manier gemaakt zijn, is eenvoudiger te lezen dan pagina's waarbij gebruik gemaakt is van tabellen.

Maar minstens zo belangrijk, pagina's ofwel templates gemaakt met div's en css die voldoen aan de doctype definitie xhtml 1.0 sluiten beter aan bij de huidige webstandaarden dan pagina's gemaakt op basis van tabellen en de doctype definitie html 4.0.

Een website template gebruiken

Wanneer gebruik maakt van een website template is kort door de bocht het ontwerp en grafisch ontwerp van uw website al klaar. Met een template heeft u echter slechts één pagina, één of meerdere plaatjes en een css stylesheet.

Om te beginnen zult u een aantal kopieën moeten maken van de html pagina voor de overige pagina's die u nodig heeft voor uw website. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat elke pagina netjes naar de juiste stylesheet en de juiste plaatjes verwijst.

Daarna wordt het tijd om alle pagina's naar elkaar te linken doormiddel van de navigatie die aanwezig is in de template.

Gebruik maken van een template voor uw website ontwerp lijkt eenvoudig. In principe is dat het ook, maar heel veel tijd besparen op het maken van een website zal het niet. Temeer omdat een template door iemand gemaakt is, die waarschijnlijk zijn of haar html anders schrijft dan dat u dat zou doen of een ander programma gebruikt dan u gebruikt.

Kortom, u zult de template en de html -en css code ervan geregeld eerst goed moeten bekijken en begrijpen voordat u er daadwerkelijk mee aan de slag kunt. Tevens kunnen beperkende factoren in een template een rol gaan spelen waardoor u uw ideeën over het ontwerp van uw website toch enigszins moet bijstellen.

Toch is het, wanneer u rustig de tijd neemt, heel goed mogelijk een goede website te ontwerpen met een gratis template.

Gerelateerd