Een eigen website maken met gratis software

Een eigen website maken lijkt velen een leuke vrije tijdsbesteding. Zelfs iets uitproberen kost over het algemeen geld. Een eigen website maken vormt hierop een gunstige uitzondering. Je eigen website maken kan met gratis software. Hierbij kun je een keuze maken uit software die de HTML-code voor je genereert, in vaktermen WYSIWYG-editor genaamd, of een HTML-editor waarmee je zelf HTML-code schrijft.

HTML-code schrijven of WYSIWYG-editor gebruiken.

Je zou kunnen discussieren over de manier waarop je het best een website kunt maken. Puristen en techneuten zweren bij het zelf leren schrijven van HTML. Anderen vinden dat het allemaal niets uitmaakt zolang de website maar op het scherm verschijnt zoals bedoeld. Voor alletwee is wat te zeggen.

Wanneer een eigen website maken puur als liefhebberij bedoeld is, kom je prima weg met een WYSIWYG-editor. Wil je met het maken van websites serieuzer aan de slag, dan is het aan te raden HTML en CSS te leren. Wie serieus aan de slag gaat met een eigen website maken zal namelijk vroeg of laat aanlopen tegen de de beperkingen van WYSIWYG software. En dan zul je het toch zelf moeten maken.

Gratis WYSIWYG-editor software

Goede website software voorziet als eerste in een hoog gebruiksgemak. Een andere belangrijke eigenschap voor met name een WYSIWYG-editor moet zijn, dat de software schone HTML code schrijft. Schone code wil zeggen: code die aan de standaarden van de W3C voldoet en vrij is van lege en overbodige HTML-tags.

Website software die gratis wordt aangeboden en aan deze eisen voldoet is NVU. NVU wordt aangeboden door Mozilla. Makers van onderandere de internet browser Firefox en is te downloaden vanaf de website. Voor degenen die willen leren werken met de software is tevens een Nederlandstalige handleiding, beschikbaar.

Zelf HTML en CSS leren schrijven

Wanneer je echt volledig de controle wilt hebben over het ontwerp en de ontwikkeling van een website, dan ontkom je bijna niet aan het zelf schrijven van HTML-code en CSS. Voor het leren schrijven van HTML-code en CSS is er een keur aan boeken over HTML en CSS voor beginners beschikbaar. Maar uiteraard zijn er ook meer dan voldoende handleidingen en cursussen te vinden op internet.

HTML-code schrijven kan in principe zonder speciale software. Het programma Kladblok is een prima programma voor het schrijven van HTML. Echter wanneer een website groter wordt en de code ingewikkelder, dan kan het verstandig zijn om te zien naar volwaardige HTML-editor.

Webwijsheid.nl werd geheel gemaakt met de HTML-editor HTML-Kit. HTML-Kit 292 is nog steeds als gratis download beschikbaar. En is een uitstekende HTML-editor met veel handige functies die het editen van webpagina's op veel manieren vereenvoudigt. Zo krijgen onderdelen van de webpagina elk een eigen kleur wat de code beter leesbaar maakt. Tevens beschikt de editor over vele knoppen waaronder zich veel gebruikte HTML tags bevinden zodat je ze niet steeds opnieuw hoeft in te typen.

Voor het maken van een website hoef je niet eerst diep in de buidel te tasten voor software. Een eigen website maken met gratis software is prima mogelijk en het resultaat is mogelijk nog beter.

Gerelateerd