Een website maken volgens een doordacht stappenplan

Een website maken kunt u het beste doen via een goed stappenplan. Dit voorkomt onder andere dat u na het maken van de website tot de ontdekking moet komen dat de website toch niet geworden is zoals u gedacht had.

Van tevoren goed nadenken over een website voorkomt dubbel werk en dus ook investering van tijd die u beter ergens anders aan had kunnen besteden. Bijvoorbeeld aan het promoten van de website.

Het stappenplan

Ook wanneer u een website niet zelf gaat maken is het toch goed om gebruik te maken van een stappenplan dat ervoor zorgt dat het eindresultaat wordt zoals u dat voor ogen had. Hoe beter u in uw hoofd hebt wat u met een website wilt bereiken, hoe beter u dit kunt communiceren naar degene die de website voor u maakt en hoe beter ook het eindresultaat zal zijn.

De eerste stap in het stappenplan is nadenken over de inhoud van de website en het doel dat u met de website wilt bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld zijn, de bezoeker informeren over wat uw bedrijf, vereniging of u als persoon voor de bezoeker van uw bezoeker kan betekenen.

Stap twee is nadenken over hoe u de informatie die u op uw website gaat geven aan de bezoeker wilt presenteren. Informatie op een website kunt u vaak het best presenteren door voor elk onderwerp een aparte webpagina te maken.

Als er over een bepaald onderwerp veel te vertellen is, zou u kunnen besluiten dit onderwerp op te delen in een aantal kleinere onderwerpen die ook allemaal weer ondergebracht worden op aparte webpagina's.

Stap drie is eens goed nagaan wat u nu eigenlijk wilt van degenen die uw website bezoeken. Met name wanneer u wat verkopen wilt via uw website is het van groot belang dat bezoekers ook daadwerkelijk doen wat u voor ogen heeft.

Zeker wanneer het product dat u verkoopt niet goedkoop is, zullen bezoekers doorgaans niet tot kopen overgaan als ze uw website voor het eerst bezoeken. Vaak wordt in dergelijke gevallen een nieuwsbrief ingezet om eerst een relatie met de bezoeker op te bouwen en de bezoeker te interesseren voor het product dat u verkoopt. Wat u in dit geval dan ook graag zou willen is dat een bezoeker van de website zich minimaal inschrijft voor de nieuwsbrief.

Maar het kan ook goed zijn dat u op uw website schrijft over uw hobby of iets anders dat u bezig houdt. Dan kan uw doel zijn dat u wilt dat zoveel mogelijk bezoekers aan anderen vertellen over uw website en wat erop te vinden is. In dat geval moet u uw website zo inrichten dat het voor de bezoeker eenvoudig is anderen over uw website te vertellen.

In de vierde stap gaat u nadenken over de navigatie op uw website. U wilt dat de bezoeker van uw website eenvoudig toegang heeft tot alle informatie die de website biedt. Hiervoor is een duidelijke navigatie op de website noodzakelijk om te voorkomen dat mensen op uw website verdwalen.

Zodra een bezoeker het idee heeft de weg kwijt te zijn op uw website, zal hij of zij uw website negen van de tien keer snel verlaten. Een goede duidelijke navigatie ofwel menustructuur is van groot belang voor elke website. Denk hier dan ook goed over na.

In de vijfde een laatste stap gaat u nadenken over de indeling van de website. Iemand die uw website bezoekt kan nooit alles tegelijk zien. Uw moet dus gaan bepalen van welke webpagina's u wilt dat de bezoeker die in ieder geval ziet. Deze webpagina's krijgen dan ook bij voorkeur een plekje in de hoofdnavigatie van de website.

Tijd om de website zo simpel mogelijk te gaan maken

Zodra u het stappenplan doorlopen hebt, wordt het tijd de website zo simpel mogelijk te gaan maken. Dit betekent dat u nog even niet echt aandacht besteedt aan het grafisch ontwerp van de website. U gaat voornamelijk kijken hoe u de website zo in elkaar kunt zetten dat de informatie daadwerkelijk gepresenteerd wordt zoals u dat bedacht had.

Hoe simpeler u een eerste opzet in elkaar zet, hoe duidelijker het zichtbaar is of uw ideeŽn op de juiste manier tot uitdrukking komen op de website. Tevens is het dan makkelijker veranderingen door te voeren. Zodra u tevreden bent over het simpele basisontwerp, kunt u zich gaan verdiepen in de visuele presentatie van uw website.

Wanneer u bij het maken van een website gebruik maakt van een doordacht stappenplan, zal het resultaat zijn dat de website vanaf het eerste moment doet waar u 'm voor gemaakt hebt.

Gerelateerd