Welk doel hebt u met uw website?

Vaak wordt vol enthousiasme begonnen aan het bouwen van een website, of het laten maken van een website. Geregeld wordt echter een belangrijk ding over het hoofd gezien. Wat wil ik bereiken met de website? Welk doel heb ik met mijn website voor ogen?

De tijden dat het voldoende was een website te hebben, zonder veel aandacht te hoeven besteden aan hoe de website eruit zag en of deze goed werkte zijn definitief voorbij. Zeker wanneer uw website bedoeld is om uw bedrijf op internet in beeld te brengen, wordt u ook afgerekend op de presentatie van uw bedrijf op het internet.

Doel en doelgroep van uw website bepalen

Of een website nu bedoeld is voor een bedrijf, een club of hobby, elke website wordt in eerste instantie gebouwd om andere mensen via het internet bekend te maken met uw bedrijfsactiviteiten, interesse of anderszins. Uiteraard wilt u dat bezoekers van de website ge´nteresseerd raken in wat u bezighoudt.

Maar niet iedereen is ge´nteresseerd in alles en niet altijd. Met andere woorden u kunt het niet iedereen naar de zin maken. Als eerste zult u dan ook moeten bedenken voor wie u die website gaat maken.

Bijvoorbeeld deze website, webwijsheid.nl, heeft als doelgroep mensen die een website hebben of willen hebben, maar eigenlijk nog maar weinig idee hebben van wat een website nu werkelijk is en wat de mogelijkheden met een website zijn. Het doel van de website is deze mensen te informeren over wat een website is en de mogelijkheden die er met een eigen website voor handen zijn.

Website maken makkelijker wanneer duidelijk is wat u wilt bereiken

Zodra duidelijk is wie u met uw website wilt bereiken en met welk doel u deze mensen wilt bereiken, wordt het maken van een website ineens een stuk eenvoudiger. IdeeŰn uitwerken voor een website wordt ineens een stuk simpeler wanneer u een fictieve bezoeker van uw website in gedachten kan nemen.

Met een fictieve bezoeker in gedachte kunt u bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger bedenken welke zoektermen deze bezoeker zal gaan gebruiken om informatie te vinden die uw website biedt. Tevens wordt het een stuk eenvoudiger om menunamen te verzinnen die voor die doelgroep duidelijk zijn.

Duidelijke menunamen komt de gebruikersvriendelijkheid van de website ten goede en zal er mede voor zorgen dat de bezoeker langer op uw website blijft. Naast menunamen is uiteraard ook de menustructuur belangrijk. Met uw doelgroep in gedachte is een goede menustructuur ook makkelijker te bedenken.

Uiteraard is een goede website ook voorzien van, voor uw doelgroep, interessante inhoud. Ook de teksten en afbeeldingen op uw website zijn eenvoudiger te vergaren en te maken wanneer u een idee heeft voor wie u het maakt.

Kortom, eerst denken dan doen is ook op het maken van een website van toepassing. Bedenk eerst wat u wilt bereiken met uw website en voor wie, voordat u ook maar enige actie onderneemt.

Gerelateerd