3 zoekmachine optimalisatie tips voor iedere website

Om goed gevonden te worden in Google moet je zoekmachine optimalisatie toepassen op je website. Maar wat is dat nou precies: zoekmachine optimalisatie? Zoekmachine optimalisatie is eigenlijk niets anders dan Google zo duidelijk mogelijk laten weten waar de verschillende webpagina's van je website over gaan.

Aan de hand van een aantal eenvoudig toe te passen zoekmachine optimalisatie tips, wordt getoond hoe ook jij eenvoudig je website voor de zoekmachine kunt optimaliseren, zodat je website beter gevonden wordt in Google.

1) Omschrijf het onderwerp van je website duidelijk

Zodra voor Google precies duidelijk is waar je website, en de pagina's waaruit je website bestaat, over gaan, neemt de kans zienderogen toe dat jouw website bovenin de zoekresultaten van de zoekmachine getoond wordt, op het onderwerp waar jouw website over gaat. Of uiteraard op het onderwerp waarover een bepaalde pagina op jouw website over gaat.

Stel, jij weet heel veel over het bouwen van computers en besluit daar een website over te maken. Dan kun je zeggen: "het onderwerp van mijn website is: een computer bouwen". Maar zodra je de zoekopdracht: 'computer bouwen' invoert in Google, dan zul je zien dat er ruim 2 miljoen andere pagina's zijn die allemaal om een plaatsje strijden op de eerste pagina van Google.

Maak je van het onderwerp van je website: 'zelf een computer bouwen', dan zul je zien dat er dan nog maar de helft van het eerdere aantal concurrerende pagina's overblijft. Namelijk, ruim 1 miljoen. En dat is nog steeds best veel te noemen.

Wanneer we het hebben over het zelf bouwen van een computer, dan hebben we het doorgaans over het zelf bouwen van een desktop computer. Dus wanneer we het onderwerp van onze voorbeeldwebsite nog een beetje nauwkeuriger omschrijven, dan zouden we uit kunnen komen op: 'zelf een desktop computer bouwen'.

Dan zien we ineens dat er nog maar ruim 80.000 concurrerende pagina's overblijven. Die concurrentie is te verslaan met een website die puur over het zelf bouwen van een computer gaat.

2) Geef iedere webpagina een duidelijke kop en een title-tag

De plek waar Google het eerste kijkt bij het bepalen van het onderwerp van een webpagina is de zogenaamde title-tag. De title-tag is een stukje HTML-code die in geen enkele webpagina mag ontbreken wanneer je zoekmachine optimalisatie wilt toepassen op je website. De title-tag vind je bovenin de HTML-code van je webpagina. Zie de afbeelding hieronder.

Ieder stuk informatie dat je schrijft dient voorzien te zijn van een duidelijk onderwerp. Weergegeven in een duidelijke kop boven het stuk informatie dat je geeft. Precies zoals een kop boven een artikel in de krant of in een tijdschrift.

Deze kop zet je niet alleen boven het stuk informatie dat je geeft op je webpagina, maar plaats je tevens tussen de title-tags.

3) Gebruik header-tags voor koppen en tussenkoppen

We hebben het al even gehad over de kop die je zet boven het stuk informatie dat je op je webpagina geeft. Maar wanneer de tekst op je webpagina langer wordt, is het voor een betere leesbaarheid van je pagina goed om ook tussenkoppen te gebruiken. Ook Google is gek op koppen en tussenkoppen. Want met wat in de koppen op een webpagina staat, bepaalt Google tevens waar de webpagina precies over gaat.

HTML kent header-tags voor de koppen op een webpagina. Waarbij de header-tag H1 gebruikt wordt voor de belangrijkste kop op de pagina. De header-tag H2 kan prima gebruikt worden voor de tussenkoppen op je webpagina.

Zoals gezegd kijkt Google met name naar wat er in de title-tag en de header-tags op een webpagina staat om te bepalen waar de webpagina over gaat. Zorg er dan ook voor dat de zoekwoorden die relevant zijn voor deze webpagina voorkomen in deze tags.

Door aan de hand van de zojuist gegeven zoekmachine optimalisatie tips de webpagina's van je website te optimaliseren, maak je het voor Google makkelijker te bepalen waar je website over gaat. En kan zo beter de relevante zoekwoorden voor je website bepalen. Hetgeen er zondermeer toe leidt, dat je website hoger komt in de zoekresultaten in Google.

Gerelateerd