Hoe kies ik kleuren voor mijn website?

Een van de belangrijkste onderdelen bij het bouwen van een website is het kiezen van de keuren die in de website gebruikt gaan worden. De uitstraling van de website valt of staat voor een groot deel bij de gebruikte kleuren. Het kiezen van kleuren is niet alleen belangrijk, maar is vaak ook een lastig onderdeel van het ontwerpen van een website.

In wezen heb je alle vrijheid in het kiezen van de kleuren. Maar wanneer je bijvoorbeeld een website maakt voor je bedrijf dan ben je qua kleurgebruik uiteraard gebonden aan de kleuren die je hebt gebruikt voor bijvoorbeeld visitekaartjes, briefpapier en folders.

Contrasterende kleuren

Bij het kiezen van kleuren voor je website moet je ten eerste zorgen voor voldoende contrast. De tekst op de website moet goed leesbaar zijn. Daarom zie je bij veel websites zwarte tekst op een witte achtergrond. Deze kleurencombinatie zorgt voor meer dan voldoende contrast.

Voorkom te allen tijde het gebruik van een lichte kleur letter op een lichte achtergrond. Dit geeft te weinig contrast, waardoor tekst slecht te lezen is. Het doel van je website is het overbrengen van informatie aan de bezoeker. Onleesbare informatie is onbruikbare informatie.

Niet teveel kleuren

Beperk het aantal kleuren voor uw website tot 3 of 4, en gebruik alleen die keuren voor de hele site. Teveel kleuren, of het gebruik van andere kleuren op verschillende pagina's, werkt verwarring bij de bezoeker. Kies de kleuren die je wilt gebruiken zorgvuldig en wijk er niet meer vanaf.

Welke kleuren passen bij elkaar

kleurenwiel

De kunst van het kiezen van kleuren, is te komen tot kleuren die bij elkaar passen. Om dat proces enigszins te vereenvoudigen kun je gebruik maken van het kleurenwiel. In het kleurenwiel vind je de kleuren Rood, Groen en Blauw en de secundaire kleuren Magenta, Geel en Cyaan. De secundaire kleuren zijn een menging van de primaire kleuren. Met behulp van het kleurenwiel kunnen op verschillende manieren kleuren en tinten gekozen worden die bij elkaar passen.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel. Voor de hand liggende combinaties zijn:

  • rood en groen
  • blauw en oranje
  • geel en paars

Nabijgelegen kleuren

Een andere benadering van kleuren kiezen is, te kijken naar nabijgelegen kleuren. Dit houdt in, kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel. Rood bijvoorbeeld, past prima bij de nabijgelegen kleuren oranje en geel.

Andere tinten van dezelfde kleur

Een andere mogelijkheid is verschillende tinten te kiezen van dezelfde kleur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleurcombinatie die bestaat uit donkerblauw, helderblauw en lichtblauw. Goedgekozen tinten van eenzelfde kleur kunnen zorgen voor een zeer goede en professionele uitstraling.

Door aandacht te besteden aan het kiezen van de kleuren voor je website, zorg je in ieder geval al voor een goede indruk en uitstraling. Want vergeet niet, je krijgt nooit een tweede kans voor het maken van een eerste indruk.

Gerelateerd