Een domeinnaam checken, zo doet je dat

Een domeinnaam checken doe je onder andere om erachter te komen of de betreffende domeinnaam toevallig nog vrij is. Maar de reden van een domeinnaam check kan ook zijn om te achterhalen wie de eigenaar is van een domein.

Wat de reden van het checken van een domeinnaam ook mogen zijn, heel moeilijk is het niet om de belangrijkste gegevens over een domeinnaam te achterhalen.

Een domeinnaam check voor Nederlandse domeinnamen

Het registreren van domeinnamen wordt in Nederland gedaan door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, afgekort SIDN. Via de website van SIDN is mogelijk alles te weten te komen over Nederlandse domeinnamen, oftewel het .nl-domein.

De website van SIDN is dan ook tevens de plaats waar je een domeinnaam check kunt doen op elke domeinnaam die eindigt op .nl. Een domeinnaam checken via de website van SIDN gaat als volgt:

  1. Typ www.sidn.nl in de adresbalk van je browser en druk op de Enter-toets.
  2. De homepagina van de SIDN website zal nu op je beeldscherm verschijnen. Typ in het invoervak naast de kop 'Check mijn .nl' de domeinnaam in die je wilt checken en klik vervolgens op de knop OK naast het invoervak.
  3. Onder het invoervak wordt direct getoond of een domeinnaam nog vrij is, of dat deze actief is. Wanneer een domeinnaam actief is, dan is deze geregistreerd en waarschijnlijk ook in gebruik.
  4. Wanneer een domeinnaam nog vrij is kun je via de link Aanvragen lezen wat je moet doen om de deze vrije domeinnaam te registreren.
  5. Als een domeinnaam actief is kun je via de link Meer informatie, meer informatie krijgen over deze actieve domeinnaam. Bijvoorbeeld, wie de eigenaar is van deze domeinnaam.

Buitenlandse domeinnamen checken

Via de website Whois.net kunt u buitenlandse domeinnamen checken, maar tevens elk ander domein dat voorkomt op internet, zoals: .org, .biz, .net, .info, enzovoort. Om via Whois een domeinnaam te checken ga je als volgt te werk:

  1. Typ www.whois.net in de adresbalk van je internetbrowser en druk op de Enter-toets.
  2. De homepage van Whois wordt vervolgens getoond. Typ in het invoervak de domeinnaam in die je wilt checken. Kies vervolgens, door op het pulldown menu te klikken, het domein dat erbij hoort, bijvoorbeeld .com, en klik op de knop Go!.
  3. Whois zal je vervolgens alle gegevens tonen die beschikbaar zijn over die domeinnaam.

Via Whois kun je niet alleen domeinnamen checken. Maar je kunt tevens bekijken welke domeinnamen nog vrij zijn. En wanneer je niet precies de naam weet van een domein, maar wel weet waar deze betrekking op heeft, kun je zoekwoorden opgeven. Whois zal je vervolgens domeinnamen tonen die betrekking hebben op het door jou ingevoerde zoekwoord of zoekwoorden.

Je ziet, via internet zijn er mogelijkheden genoeg om een domeinnaam te checken op beschikbaarheid, of om gegevens over een domeinnaam te achterhalen.

Gerelateerd